În prezent, cuvântul care trebui să definească acțiunile oamenilor este prudența.
În continuare, sunt indici care influențează creditele la niveluri foarte ridicate: indicele ROBOR este la 7.11% iar IRCC, Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, este, și el, sus, la 5.71%.
În ceea ce privește piața locuințelor, o analiză făcută de storia.ro și citată de Antena 3 CNN arată că, față de anul trecut, locuințele din București s-au scumpit cu procentaje între 2% și 7 %.
În Brașov sunt creșteri mai mari, cu între 10% și 14%.
Citește și: Creditele ipotecare nu mai sunt profitabile. Ce țări renunță la ele
În Iași și Sibiu scumpirile sunt între 12% și 14%.
La momentul de față, avem cele mai scumpe locuințe raportate la prețurile de anul trecut.
Expert: "Cei cu venituri medii să amâne contractarea unui credit ipotecar până scad dobânzile"
"În ceea ce privește o locuință, costurile de finanțare (prin credit ipotecar) sunt destul de ridicate și există un risc de supraîndatorare. Există riscul de a merge până la maximul limitei legale de îndatorare a unei persoane fizice și, în fine, chiar a unei familii.
Evident că evaluarea aceasta trebuie să o facă fiecare consumator în parte. Există consumatori care au un salariu suficient sau un venit suficient de mare încât să ia un credit imobiliar ipotecar chiar și în aceste condiții.
Dar recomandarea noastră nu este peste pentru acești consumatori. Este pentru cei care au un venit modic, aș zice eu, mediu și care au nevoie să-și achiziționeze o locuință.
Deci nu vorbim de cei care își achiziționează imobile doar pentru a face o investiție imobiliară, ci de cei care într-adevăr au nevoie de o locuință și vor să ia un credit. Sfatul nostru, recomandarea noastră, este să încerce să amâne contractarea unui astfel de credit pentru o perioadă când dobânzile, costurile de creditare vor fi ceva mai reduse.
Expert: "Uitați-vă la costul total al creditelor și comparați ofertele băncilor"
Până la urmă, e vorba despre costul final al creditului, care înglobează marja, care înglobează ROBORUL sau IRCC-ul. În acest moment, sunt mai multe credite care au ca și indice de calcul de referință IRCC decât cele care se bazează pe ROBOR, deci e foarte important să ne uităm la costul final al creditului în momentul în care se face o simulare de credit.
La final, există o sumă de plată care înglobează toate aceste costuri.
Acea sumă trebuie luată ca referință. Noi recomandăm, de asemenea, consumatorilor să ceară oferte de la mai multe bănci, pentru a putea să facă o comparație în ceea ce privește costurile creditării.
În cazul în care consumatorii nu sunt dispuși sau, în fine, nu sunt capabili să solicite mai multe oferte de la bănci, există niște site-uri care au exact această menire, de a face o comparație între costurile pe diverse tipuri de credite, între mai multe instituții de credit.
Expert: "În cazul în care nu înțelege clauzele, clientul să iasă din bancă"
De asemenea, dacă există clauze pe care un consumator nu le înțelege atunci când încearcă să ia un credit, recomandarea noastră este să iasă din instituția bancară.
În fine, să pună întrebări, înainte de a de a pleca documentul respectiv.
Dacă încă este nelămurit de răspunsurile pe care le primește de la funcționarul bancar, să mai întrebe și o altă persoană care are încredere, să mai întrebe și să se informeze", a spus la Antena 3 CNN Alexandru Păunescu, președintele Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare.