Aflat în mijlocul Turkmenistanului, în deșert, un foc nesfârșit arde. Într-un crater cu un diametru de 70 de metri, ce pare fără fund, înconjurate de întinderea dură de stâncă sterp și nisip, flăcările ard într-o minune naturală neîncetată și cu aspect infernal.
Anomalia are cu adevărat un aspect satanic și și-a câștigat porecla de ”Poarta Iadului”. Atrage sute de turiști în fiecare an, și și-a câștigat locul pe lunga listă a celor mai sinistre locuri de pe Pământ.
[GAL layout="3"]Craterul Darvaza, așa cum este numit oficial, are o poveste ce datează din 1971. Deși anul nu pare atât de îndepărtat, uimitor este faptul că acest foc uriaș arde de atunci - de peste 50 de ani.
În plus, nu există niciun semn clar despre când se va stinge sau dacă se va stinge vreodată.
Zona din jurul craterului Darvaza este bogată în gaze naturale.
În timp ce efectuau foraje de explorare în 1971, geologii sovietici au intrat într-o cavernă plină cu acest gaz: totuși, podeaua de sub platforma lor s-a prăbușit, înghițindu-i. Întregul sit s-a prăbușit apoi, dând naștere unui efect de domino care a avut drept rezultat nașterea unor cratere de-a lungul platoului deșertic.
Craterul reprezenta acum o amenințare, deoarece geologii știau că există o șansă mare ca acele gaze otrăvitoare să fie eliberate în deșert. Soluția lor rapidă a fost să-i dea foc, sperând că orice exces va arde rapid.
Groapa s-a aprins, iar oamenii de știință se așteptau ca flăcările să se stingă după câteva zile – dar zilele au continuat să curgă. S-au transformat în săptămâni, în luni, iar acum, 51 de ani mai târziu, ard în continuare.
Deloc surprinzător, pe măsură ce vestea s-a răspândit, au venit turiștii. La o adâncime de30 de metri, craterul strălucește într-un mod fascinant, o imagine agresivă în mijlocul celui mai gol și sterp dintre peisaje.
Numele oficial al craterului este dat de satul care se află în apropierea acestuia. Darvaza, sau Derweze, găzduiește aproximativ 350 de locuitori într-o mică așezare amplasată chiar în mijlocul deșertului.
Acești rezidenți sunt în cea mai mare parte turkmeni din tribul Teke și sunt unul dintre puținele grupuri care păstrează stilul de viață semi-nomad al tribului.
Adevăratul nume al satului, Derweze, derivă din persană pentru ”Poartă”.
Cu toate acestea, Ușa Iadului a avut un impact negativ asupra acestui sat nomad. În 2004, parțial ca răspuns la atenția turistică tot mai mare, președintele Turkmenistanului a ordonat desființarea satului, pentru că ”era o priveliște neplăcută pentru turiști”.
Cu toate acestea, pentru o țară din Turkmenistan, atenția de peste mări a fost profitabilă – chiar dacă craterul a făcut nesigură forarea pentru petrol și gaze în acest deșert bogat în resurse.
Poarta iadului este o cavernă extraordinară care atrage sute de vizitatori și ademenește animalele care nu sunt conștiente de pericol. Localnicii relatează că au văzut roiuri de insecte aruncându-se în crater, amețite de flăcări, fără să știe ce le așteaptă.