Un craniu enorm şi extraordinar de bine conservat al unui dinozaur dintr-o specie necunoscută, vechi de 200 de milioane de ani, a fost descoperit în China, transmite marţi Live Science, citat de Agerpres.
Acest membru timpuriu al sauropodelor a fost descoperit în 2007 în cadrul Geoparcului Naţional Lufeng din provincia Yunnan, în sudul Chinei. La maturitate aceste animale puteau atinge până la 10 metri lungime, conform estimărilor experţilor.
Specia, ce a fost denumită Lishulong wangi, aparţine grupului sauropodomorfilor, din care fac parte sauropodele - precum Brontosaurus şi Diplodocus - şi strămoşii acestora.
Sedimentele în care au fost găsite fosilele datează din Epoca Hettangiană, din Jurassicul Timpuriu (201,3 milioane de ani până acum 199,3 milioane de ani), conform studiului publicat la 12 decembrie 2024 în jurnalul PeerJ.
Sauropodomorfii non-sauropode au fost cei mai numeroşi dinozauri de talie medie şi mare
L. wangi este probabil cel mai mare sauropodomorf non-sauropod descoperit la Lufeng, conform autorilor. Acest sit paleontologic a fost deosebit de bogat în dinozauri sauropodomorfi timpurii - alte 7 genuri fiind descoperite acolo.
Sedimentele cu granulaţie fină din regiune au permis o bună conservare a rămăşiţelor acestor animale, conform coordonatoarei acestui studiu, Qian-Nan Zhang, paleontolog la Institutul pentru Paleontologia şi Paleoantropologia Vertebratelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe. Argilele, nisipul şi mâlul depozitate de lacurile şi râurile care au modificat acest peisaj au avut şi rolul de a proteja fosilele de dinozauri de eroziune. Mineralele din sedimente care au pătruns în structura osoasă au contribuit la rândul lor la fosilizare.
Aceşti factori au contribuit la extraordinara conservare a craniului aproape complet, ceea ce este foarte rar în cazul sauropodomorfilor.
Sauropodomorfii non-sauropode au fost cei mai numeroşi dinozauri de talie medie şi mare până în Jurasicul Mijlociu (174,1 milioane până la 163,5 milioane de ani în urmă). Spre deosebire de speciile gigante de dinozauri care le-au luat locul, aceştia se puteau deplasa doar pe membrele posterioare. Aceste animale au avut strămoşi comuni cu teropodele - aşa cum este celebrul Tyrannosaurus rex - care şi-au menţinut poziţia bipedă.
Un craniu și nouă vertebre
Noua descoperire constă într-un craniu şi 9 vertebre ale gâtului. "Din cauza absenţei oaselor care formează centura scapulară, centura pelviană şi membrele acestui specimen, nu este posibil să determinăm dacă era un animal biped sau patruped", conform lui Zhang.
Ea a adăugat însă că cel mai asemănător dinozaur din acest grup, Yunnanosaurus, ar fi fost capabil să se deplaseze atât pe toate cele patru membre cât şi ridicat pe membrele posterioare, ceea ce sugerează că L. wangi ar fi putut împărtăşi aceste caracteristici.
L. wangi a fost probabil ierbivor. "Principala sursă de hrană erau probabil gimnosperme şi alte tipuri primitive de plante, cum sunt ferigile, ginkgo şi coninferele", conform lui Zhang.
Specimenul era probabil la maturitate când a murit. "Având la bază fuziunea dintre elementele scheletale ale craniului şi vertebra cervicală, precum şi dimensiunea specimenului, bănuim că este vorba probabil de un animal adult", a mai susţinut ea.