Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Crăciunul pentru vegetarieni. Cozonaci cu caju sau sarmale cu soia

Crăciunul pentru vegetarieni. Cozonaci cu caju sau sarmale cu soia

Crăciunul românilor înseamnă, de obicei, şorici, sarmale, cârnaţi, fripturi, cozonaci. Însă şi vegetarienii - tot mai mulţi în ţara noastră - se pot bucura de un ospăţ, pentru că reţetele s-au adaptat. La fel şi ofertele magazinelor. Există cozonaci din caju sau pomana porcului din fructe exotice. Şi nu, nu are gust de fructe exotice, ci, surpriză, chiar de pomana porcului.

de Raluca Bîrcă    |   

Dietele vegetariene variază de la vegan, care exclude orice fel de produs de origine animală, la vegetarian sau ovo lacto vegetarian, pescatarian, care consumă şi peşte sau flexiterian, adică o persoană care include în meniul său ocazional şi produse animale.

Câte obiceiuri, atâtea denumiri şi atâtea variante, şi pentru viaţa de zi cu zi, dar şi pentru meniurile de sărbători. Chiar dacă poate părea restrictiv, de fapt un meniu de acest gen cuprinde toate felurile pe care le mâncăm în mod tradiţional.

Reţetele sunt transformate şi adaptate pentru orice gust şi orice preferinţă.

"Unul din marile avantaje este că aceste produse sunt mult mai light, mult mai uşoare, nu ne dau acea senzaţie de greu după masă, nu avem nevoie de pastile care să ne ajute digestia după masă", a spus Alexandru Bădulescu, inginer industrie alimentară.

Sarmalele, spre exemplu, sunt din soia şi legume.

"Chiar şi un omnivor, nu ar putea să facă diferenţa de textură, deoarece toată combinaţia este foarte asemănătoare celor de carne'', adaugă acesta.

Cozonacul nu trebuie să fie plin de ouă, ci poate fi făcut cu caju. Maioneza cu ulei de măsline, chiar şi pomana porcului sau piftia pot fi vegetariene.

Atenţie, însă, şi în cazul alimentelor vegetariene trebuie să consumăm produse sănătoase: cereale integrale, fructe şi legume proaspete, soia, tofu, uleiuri vegetale.

Şi pentru că e important să păstrăm un echilibru, în special la mesele de sărbători, când există tentaţia să exagerăm, există şi câteva reguli în privinţa apei. Câtă bem, cum bem, de care bem în timpul mesei.

"Apa se consumă inainte de masă, între felurile de mâncare sau după masă, niciodată în timpul mesei și în niciun caz rece, pentru că îngreunează digestia", a explicat Claudia Benea, somelier de apă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile