Antena 3 CNN Life Culinar Cozonac fără frământare pentru masa de Paște. Rețeta salvatoare pentru gospodinele aflate în criză de timp

Cozonac fără frământare pentru masa de Paște. Rețeta salvatoare pentru gospodinele aflate în criză de timp

Cozonacul fără frământare este fraged și pufos, fiind vorba despre o rețetă simplă, care nu necesită mult efort.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Dintre toate pregătirile pentru Paște, cea mai mare provocare pentru gospodine este prepararea cozonacului.

Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a românilor, motiv pentru care gospodinele se stăduiesc să obțină cel mai bun rezultat.

Este cunoscut faptul că prepararea cozonacului nu este tocmai un proces simplu, fiind nevoie de mult timp și răbdare.

Din fericire, există rețete de cozonac care pot fi făcute chiar și de persoanele fără experiență în bucătărie.

Cu ajutorul rețetei de cozonac fără frământare se obține un dulce tradițional cu mai puțin efort, într-un timp foarte scurt şi cu un gust delicios.

Acest cozonac fără frământare se poate umple cu nuca sau rahat, cu mac, stafide sau fructe confiate.

Ingrediente pentru reţeta de cozonac fără frământare

  • 1 kg făină 000;
  • 50 g drojdie proaspătă;
  • 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns;
  • 500 ml lapte;
  • 100 g unt topit;
  • 5 linguri de ulei;
  • 150 g zahăr;
  • 1 esență vanilie;
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală;
  • un praf de sare;

Ingrediente umplutură reţetă de cozonac fără frământare

  • 5 albușuri de ou;
  • 250g sâmburi de nucă;
  • 50g stafide;
  • 150g zahăr;
  • 2 linguri cacao;
  • esență de rom.

Mod de preparare cozonac fără frământare

Secretul unui cozonac pufos și aerat este făina. Aceasta trebuie să fie de bună calitate și trebuie să fie cernută de trei ori. 

Se pune făina cernută într-un bol încăpător și se adaugă praful de sare. Se dizolvă drojdia în 100 ml lapte călduț, în care se adaugă o lingură de zahăr și una de făină. Se va amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei, apoi se lasă amestecul la cald. 

Între timp, se topește untul și se lasă deoparte, astfel încât să ajungă la temperatura camerei. Laptele se încălzeşte şi el şi se amestecă cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Se amestecă până când zahărul se topeşte.

Se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se amestecă bine cu cele cinci linguri de ulei. Peste făină se pune drojdia maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit.

Nu se frământă, ci doar se amestecă bine câteva minute, cât să fie un aluat omogen, ușor elastic. 

Se unge aluatul cu puțin ulei și se acoperă cu un prosop de bucătărie, urmând să stea la dospit într-o încăpere caldă.

Mod de preparare umplutură pentru cozonac fără frământare

Se bat spumă albușurile, peste care se adaugă un praf de sare și zahărul (puțin câte puțin), până se obține o bezea fermă și lucioasă.

Beseaua se amestecă bine cu cacao, nucă măcinată, esența de rom și stafide.

După ce aluatul a crescut, se împarte în patru bucăți egale și se umple fiecare foaie cu umplutura de nucă.

Cozonacii fără frământare se vor lăsa la crescut pentru 10-15 minute, apoi se pun la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile