Antena 3 CNN Coronavirus S-a aflat de ce pacienţii cu COVID acuză "ceaţă pe creier" sau dureri de cap mult timp după ce sunt declaraţi vindecaţi

S-a aflat de ce pacienţii cu COVID acuză "ceaţă pe creier" sau dureri de cap mult timp după ce sunt declaraţi vindecaţi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 22:40 14 Ian 2021 Modificat la 22:40 14 Ian 2021

Astfel, simptome precum ar fi durerile de cap și "neclaritatea" sau "ceața pe creier", care persistă după recuperare, pot fi cauzate de deteriorarea vaselor de sânge mici ale creierului, şi nu a celulelor nervoase.

Studiul " Leziuni microvasculare în creierul pacienților cu COVID-19" a fost publicat pe 30 decembrie 2020 în New England Journal of Medicine. 

Simptomele persistente chiar şi după recuperare şi dispariţia simptomelor respiratorii acute au nedumerit oamenii de știință, dar până acum se credea că sunt rezultatul afectării directe a celulelor nervoase.

Știind că virusul ar putea provoca inflamații în interiorul și în jurul vaselor de sânge din alte părți ale corpului, cercetătorii au analizat mai atent creierul a 13 pacienți care au murit din cauza COVID-19.

RMN-urile de înaltă rezoluție ale țesuturilor cerebrale obținute de la acești pacienți i-au ajutat pe cercetători să identifice hiperintensități focale, care corespundeau vaselor de sânge mici ce arătau urme de inflamație și deteriorarea pereților lor. Deteriorarea acestor vase include scurgerea unei proteine, fibrinogen, din sânge în regiunile adiacente ale creierului.

Studiul, efectuat pe creierele persoanelor care au murit fără a fi spitalizate

Conform surselor menţionate, creierul pacienților studiați provine în mare parte de la oameni care au murit fără a fi spitalizați pentru boală.

Studiile anterioare au vizat în principal pacienții care au suportat o spitalizare îndelungată, fiind inclusiv conectaţi la ventilatoare. Astfel de factori ar putea face dificilă interpretarea efectelor directe pe care virusul le are asupra creierului și a consecințelor pe care șederile îndelungate în spital le pot avea asupra corpului, după cum a explicat dr. Dan Perl, profesor de patologie la USU și director al USU Brain Tissue Repository.

"COVID-19 pare să aibă tendința de a deteriora vasele de sânge mici din creier, mai degrabă decât celulele nervoase în sine (...) Deşi a fost tentant să conectăm constatările noastre legate de creier cu anumite manifestări clinice, cazurile examinate au avut foarte puţine informaţii clinice asociate. Deci, acest lucru nu a putut fi făcut.

Aceste descoperiri abordează concepte importante pentru înțelegerea manifestărilor neurologice acute și persistente ale COVID-19. Pandemia afectează atât ​​populația civilă, cât și pe cea militară și produce o mortalitate considerabilă și efecte pe termen lung în rândul celor care și-au revenit după infecție. Rezultatele sunt de interes și importanță pentru ambele comunități ".

Studiul realizat a fost o colaborare între USU, Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și AVC de la Institutul Național de Sănătate, Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, Universitatea din Michigan, Centrul Comun de Patologie, Școala de Medicină a Universității din New York și Universitatea din Iowa.

Etichete: sechele COVID-19
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole