Antena 3 CNN Life Cât costă să fii fumător, în România. În 10 ani ţi-ai putea cumpăra o garsonieră, confort 3

Cât costă să fii fumător, în România. În 10 ani ţi-ai putea cumpăra o garsonieră, confort 3

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:34 04 Oct 2021 Modificat la 14:06 04 Oct 2021

Cât te costă într-o lună să fii fumător, în România? Răspunsul la această întrebare este influenţat de mai mulţi factori, de la tipul de tutun pe care îl foloseşti, numărul zilnic de pachete consumate, până la calitatea tutunului.

Cost tutun tradiţional vs tutun încălzit

Pe lângă tutunul tradiţional, pe piaţă, a apărut şi alternativa tutunului încălzit, care încălzeşte tutunul, în loc să-l ardă aşa cum o face tutunul convenţional. Diferenţa dintre costul tutunului tradiţional şi a celui încălzit este în medie 3 lei, însă diferenţa reală va fi mult mai vizibilă după 365 de zile, atunci când se observă şi suma pierdută anual, indiferent de alegerea făcută.

Aşadar, printr-un calcul matematic de clasa a treia aflăm cât costă într-o lună să fii fumător în România, dar şi ce sumă se pierde anual pentru acest obicei social.

Prin urmare, costul mediu al unui pachet de tutun tradiţional este 21 de lei. Lunar, pentru satisfacerea acestui viciu, românii scot din buzunar 630 lei, asta doar pentru un singur pachet. Dacă ar fi să facem un calcul extins, pe un an, atunci vorbim de cu totul altă sumă. În jur de 7.560 lei, adică 1.530 euro. 

Dacă vorbim despre un fumător moderat, care consumă un pachet şi jumătate, atunci costul tutunului convenţional într-o lună ajunge la 945 lei, iar în 365 de zile, acesta scoate din buzunar nici mai mult, nici mai puţin de 2.300 euro.

Cât despre cei care ajung şi la două pachete de tutun pe zi, aceştia pierd lunar suma de 1.260 lei, iar într-un an, 3.074 euro, cam preţul unei vacanţe în regim all inclusiv în Maldive sau Punta Cana. 

Cât te cost să fii fumător de tutun încălzit

Fumătorii de tutun încălzit scot din buzunar în medie 17 lei pentru achiziţionarea unui singur pachet. În decursul a 30 de zile, aceştia scot din buzunar 510 lei, în timp ce în 365 de zile, 6.120 de lei, echivalentul a 1.236 euro.

Dacă discutăm despre achiziţionarea a două pachete de ţigări pe zi, vorbim de o sumă mai mare pe care fumătorii o cheltuiesc lunar, adică undeva la 1.020 lei pe lună şi nici mai mult nici mai puţin de 12.240 de lei în decursul unui an. 

Dar dacă în familie sunt doi membri care sunt fumători, şi consumă de regulă un pachet de tutun pe zi, costul ar fi mult mai mare şi la fel şi pierderea. Oare merită? Aceşti bani care fac o gaură în bugetul propriu, pot fi investiţi în foarte multe lucruri, precum achiziţionarea unei maşini de lux, chiar şi la mâna a doua, renovarea casei sau alegerea unei destinaţii turistice exotice.

Interesant mai este faptul că, sunt foarte mulţi români care au un venit minim pe economie şi, totuşi, preferă să consume nicotină, chiar dacă asta ar înseamna un sfert din salariu, în fiecare lună.

Dacă se optează pentru tutunul încălzit, pe lângă achiziţionarea cartuşelor, trebuie avut în vedere şi achiziţionarea ţigaretei electronice care ajunge la un preţ mediu de 250 de lei. 

Cât economiseşti dacă nu mai fumezi

Prin urmare, dacă un fumător reuşeşte să renunţe la fumat şi pune deoparte banii pe care i-ar folosi pentru satisfacerea acestui viciu, în doar 10 ani, ar putea strânge suma de aproximativ 30.000 mii de euro. Cu alte cuvinte, şi-ar putea cumpăra chiar o garsonieră, confort 3, într-o zonă decentă din Bucureşti. Merită?

În cele din urmă, este alegerea fiecăruia dacă este îndeajuns de motivat pentru a strânge aceşti bani, însă cum ar fi să ştii că poţi avea propria ta garsonieră, achiziţionată fără credite sau alte împrumuturi, din propriii bani. Tentant, nu?

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole