Procurorii belgieni au găsit peste un milion de euro în trei locuri folosite de suspecții în dosarul de corupție care o vizează, printre alții, pe vicepreședinta Parlamentului European, Eva Kaili.
Anchetatorii belgieni au percheziționat luni birourile din Parlamentul European de la Bruxelles, în cadrul unei anchete privind presupuse mite din partea Qatarului, gazda Cupei Mondiale de fotbal. A fost cea de-a 20-a percheziție efectuată de vineri, iar președintele Parlamentului, Roberta Metsola, i-a avertizat pe deputați că „democrația este atacată" de corupție.
Poliția belgiană a pus sub acuzare patru persoane, printre care vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, o eurodeputată greacă, potrivit BBC. Qatar a negat orice implicare, iar deputații europeni dezbat scandalul marți.
Procurorii belgieni au declarat că numerar în valoare de aproximativ 600.000 de euro a fost găsit la domiciliul unui suspect, 150.000 de euro în apartamentul unui europarlamentar și câteva sute de mii de euro într-o valiză aflată într-o cameră de hotel din Bruxelles. Sumele au fost confiscate, împreună cu mai multe calculatoare și telefoane mobile, scrie Mediafax.
Perchezițiile au avut loc la Bruxelles și în Italia. Patru suspecți arestați de poliția belgiană au fost inculpați pentru „participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție", a anunțat duminică procurorul într-un comunicat. Aceștia vor apărea miercuri în fața unei instanțe preliminare.
Eva Kaili, pusă în arest
Eva Kaili, fosta vicepreşedintă a Parlamentului European, a fost inculpată și dusă în arest, în Belgia, împreună cu amantul său. Ea nu a putut beneficia de imunitatea parlamentară pentru că a fost prinsă în flagrant, anchetatorii găsind "saci cu bani" la ea acasă.
Trimisul special Antena 3 CNN Sabina Iosub a oferit detalii în scandalul de corupție din Parlamentul European.
"Domnul concubin nu era consilierul domniei sale, nu era consilierul Evei Kaili, ci asistent la un alt europarlamentar, ceea ce lărgește aria, să spunem, de tot ceea ce înseamnă acțiune pentru domnia sa. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vorbim despre minimum cinci europarlamentari care sunt cu semnul întrebării", a spus Sabina Iosub, luni seară, în direct la Antena 3 CNN.
"Mă refer la Eva Kaili, care în acest moment este în spatele gratiilor pentru că în cazul său a fost un flagrant. Numărul doi - Marc Tarabella, tot de la socialiști europeni, belgian, care s-a retras singur din toate funcțiile pe care le deține în acest moment. Maria Arena s-a retras din funcția de președinte al comisiei pentru drepturile omului, tot socialistă, tot din Belgia.
De asemenea, Andrea Cozzolino, care este coordonator pe tot ceea ce înseamnă chestiuni urgente, și domnia sa s-a retras din funcție. De asemenea, Pietro Bartolo, cel care în comisia de libertăți se ocupa de acel dosar care se referea la ridicarea vizelor pentru Qatar și Kuweit", a mai spus Sabina Iosub, luni, la emisiunea "În faţa naţiunii".
Roberta Metsola, după cel mai grav scandal de corupție din Parlamentul European: "Democrația europeană este atacată!"
"Aici, la Strasbourg, urmează mâine să aibă loc o dezbatere în plen. Ce pot eu să vă spun însă despre oamenii aceștia, îi cunosc pe mare parte dintre ei și prin interacțiunea profesională.
Pe Eva Kaili am avut-o invitată de mai multe ori la emisiune, pe Marc Tarabella, de asemenea, și pe alți europarlamentari. Ce pot să vă spun în legătură cu Eva Kaili, de exemplu, este că în urmă cu trei ani să spunem, odată cu relația ce a apărut în viața sa, Eva Kaili și-a schimbat tot ceea ce înseamnă grupul de care era înconjurată, cercul de interese, asistenții în cea mai mare parte. Şi-a schimbat viața, s-a rupt de tot ceea ce era legătura sa până în acel moment cu Parlamentul European".
Sabina Iosub: "E imposibil în Parlamentul European, de capul tău, să ai un dosar și fără să ai susținere să îl duci până la capăt"
Potrivit Sabinei Iosub, în acest moment sunt foarte mulți cei care se întreabă până unde merge de fapt această rețea de corupţie.
"Eu nu sunt de acord cu ceea ce spunea Adina Anghelescu - că este o lovitură pentru socialiști. Eu cred că e lovitură pentru tot Parlamentul European. Oamenii ăștia nu puteau să facă singuri.
Nu puteau să facă de capul lor tot ceea ce sunt acuzați că ar fi făcut, respectiv trafic de influență pentru Qatar la nivelul Parlamentului European pe mai multe zone, pe cea de drepturile omului, pe zona asta de ridicare a vizelor, să spunem, de dispariție a acestui sistem", a opinat Sabina Iosub.
Se vorbește despre sume foarte mari de bani, a afirmat Sabina Iosub.