Pentru părinți poate fi cu adevărat înspăimântător să vorbească cu copiii, mai ales cu cei mai mici, despre ceea ce se întâmplă. Motivul principal al temerii este că nici ei nu au suficiente informații în această situație fluidă. Pe de altă parte nu știu cum să le vorbească celor mici despre boală și moarte, mai devreme decât ar fi fost, probabil, cazul.
În Statele Unite ale Americii, experții s-au întrecut în a da sfaturi de comunicare, imediat după închiderea școlilor. Părinții trebuie să devină profesori peste noapte, fără a avea vreun pic de pregatire sau expertiză în coronavirus sau pedagogie. Sfaturile despe comunicarea cu copii sunt împărțite: UNICEF oferă sfaturi generale pentru a vorbi cu copiii despre pandemie. Harvard menționează cele mai des întâlnite întrebări puse de copii iar Mind Child Institute sugerează să menții o comunicare constantă in funcție de intersul copilului.
Sfaturile generale oferite de UNICEF includ:
1. Vorbește deschis cu copii și află mai întâi cât de multe știu deja. Dacă copilul este mic, nu este nevoie să vorbești despre virus ci doar să îi reamintești de măsurile de igienă. În schimb, dacă copilul realizează că viața nu decurge în mod normal, ascultă-i temerile și nu încerca să i le minimalizei. Spune-i că astfel de temeri sunt normale, umane și că lumea întreagă trece printrun moment mai dificil, în care statul în casă este esential.
2. Fi sincer și explică adevărul într-un mod mai blând. La fel ca și adulții, copii au dreptul la informație. De exemplu, explică simptomele virusului prin a le compara cu un simptom cunoscut lor. Asigură-i că doar un doctor poate pune un diagnostic. Dacă copilul pune întrebari la care nu ai un raspuns, nu inventa și căutați răspunsul la întrebare împreună.
3. Repetă-le măsurile de igienă! Ai grijă să se spele pe maini prin a inventa un dans care să însoțească ritalul spălatului. Încercă să faci acestă experiență cât mai distractivă.
4. Asigură-i că totul este sub control, Știrile, discuțiile dintre adulți și informațiile venite de la prieteni pot speria copiii. Asigură-i că medicii fac tot ce pot pentru a găsi un tratament și că dacă stau în casă nu se pot îmbolnăvi.
5. Explică-le că virusul nu atacă doar persoane de o anumită culoare, rasă sau naționalitate. Fiind la o vârstă de formare, copii pot percepe faptul că doar anumite naționalități sunt afectate de virus. Este responsabilitatea adultului să explice ca virusul nu atacă în funcție de culoarea pielii, cetățenie sau limba vorbită.
6. Ai grijă de tine. Pentru a ajuta copilul este extrem de imprtant sa ai grijă de tine, și să nu te lași doborat de criză. Copii se vor lua întodeuna dupa reacțiile părinților deci cea mai buna modalitate de îi proteja este ca tu să ai o atitudine pozitivă.
Conform departamentului de sănătate al facultății Harvard, copii ar putea avea patru întrebări legate de coronavirus.
Prima întrebare va fi întotdeuna ce este coronavirusul. Răspunsul oferit trebuie să fie unul simplu, spre exemplu: coronavirusul este un fel de virus care-i face pe oameni să se simtă rău. Compară recțiile coronavirusului cu simptomele pe care si le-au simțit la răceala și pune accentul pe febră si tuse.
A doua înrebare ar putea fi cum se transmite acest virus. Spune-le că virusul se transmite ca o răceală sau o gripă și mai ales prin strănutat sau tuse. Explică-le copiilor cum germenii sut mici particule invizibile transmise prin aer. Deasemenea spune-le că spălatul mâinilor este esențial deoarece acest virus poate fi luat și de pe alte suprafețe, iar săpunul omoară posibilele bacterii.
O altă curiozitate a copiilor poate fi legată de măști și dacă trebuie să poarte una. Spune-le că măștile trebuie purtate doar de bolnavi și doctori, dar pot fi purtate și preventiv ca sa nu tusesti in fața cuiva. Cu cât un răspuns este mai exact, cu atât copilul va înțele mai bine.
Ultima și poate cea mai dificilă întrebare pusă de copii, conform cercetătorilor de la Harvard, este dacă se moare din cauza coronavirusului. Din cauza condițiilor actuale și a faptului că nu există date concrete, este bine să eviți răspunsul și să accentuezi faptul că medicii fac tot ce pot pentru a face bine pe toată lumea.
Experții de la Child Mind Institute din SUA sugerează să vorbești deschis cu copiii despre ceea ce întampla în lume deoarece cei mici observă schimbările din jur. Psihologul Jamie Howard, director de traumă și rezistență psihică de la Child Mind Institute, sfatuiește părinții să le ofere cpiiilor un sentiment de siguranță, să respecți rutina și de asemenea, să nu le ignori temerile.