Avertismentul vine din partea unui medic britanic, cel care susține că cercetătorii nu cunosc deocamdată impactul vaccinului asupra transmiterii bolii.
Totodată, acesta mai susține că niciodată un vaccin nu a avut eficiență de 100%, așadar nici vaccinul împotriva COVID-19 nu are protecție garantată. Mai exact, oamenii pot contracta în continuare virusul în primele 2-3 săptămâni după prima doză de vaccin, și indicat ar fi să se aștepte cel puțin 2-3 săptămâni pentru ca un răspuns imun să se dezvolte pe deplin, în special la persoanele în vârstă.
Mai mult decât atât, medicul britanic mai spune că și după rapelul vaccinului, virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis cu ușurință.
Săptămâna trecută, autoritățile care cercetează fenomenul în Israel au sugerat că o doză unica de vaccin Pfizer ar putea să nu fie la fel de eficientă cum se credea, și asta pentru că, în ciuda imunizării, virusul poate fi contractat.
Cu toate acestea, cei care ajung în această situație vor dezvolta forme ușoare sau chiar asimptomatice ale bolii față de persoanele care nu au făcut nicio doză.
Fauci, avertisment dur: Vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva noilor tulpini!
Principalul expert epidemiologic din SUA, medicul Anthony Fauci, susține că vaccinurile anti-COVID-19 care se găsesc în prezent pe piaţă nu sunt la fel de eficiente împotriva unora dintre noile tulpini ale coronavirusului, potrivit ultimelor date.
Totodată, Fauci a declarat că, deşi tratamentele nu sunt la fel de eficiente, pot oferi în continuare un grad semnificativ de protecţie, fapt ce reconfirmă importanţa vaccinurilor în ceea ce priveşte terminarea pandemiei.
„Urmărim cu atenţie varianta din Africa de Sud, despre care credem că prezintă mai multe semne de îngrijorare, însă nu considerăm că reprezintă un lucru pe care nu îl putem controla”, a adăugat epidemiologul.
Între timp, un studiu realizat de cercetătorii Pfizer şi BioNTech arată că vaccinul pe care l-au dezvoltat are toate şansele să fie la fel de eficient împotriva tulpinii descoperite în Regatul Unit.
„Sunt destul de optimistă cu privire la modul în care vor dispărea aceste noi variante. M-aş putea înşela. Am putea găsi din ce în ce mai multe tulpini, iar vaccinul ar deveni mai puţin potent, însă rămân în continuare optimistă”, a declarat Dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor din SUA (CDC), potrivit Mediafax.