Antena 3 CNN Externe Coronavirusul este probabil creat în laborator, arată un nou studiu din Australia. "Foarte bine adaptat pentru a infecta oamenii"

Coronavirusul este probabil creat în laborator, arată un nou studiu din Australia. "Foarte bine adaptat pentru a infecta oamenii"

Oamenii de știință australieni au descoperit că SARS-CoV-2 este cel mai ideal adaptat pentru a infecta celulele umane, mai degrabă decât celulele liliecilor sau pangolinilor.

de Alexandru Negrici    |   

Un nou studiu ridică mari semne de întrebare privind originea Covid-19.

O echipă de cercetători de la Universitatea Flinders și Universitatea La Trobe, din Australia, a folosit modelarea computerizată de înaltă performanță a formei virusului SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei, pentru a prezice capacitatea sa de a infecta oamenii, dar și o gamă de 12 animale domestice sau exotice.

În cadrul acestui studiu, publicat în revista "Scientific Reports", rezultatele au arătat că SARS-CoV-2 se leagă pe celulele umane mai strâns decât oricare dintre speciile de animale testate, inclusiv lilieci și pangolini. 

Dacă una dintre speciile de animale testate ar fi originea, în mod normal, s-ar aștepta ca acela să prezinte cea mai mare legare de virus.

"Modelarea computerizată a constatat că abilitatea virusului de a se lega de proteina ACE2 a liliacului a fost slabă în raport cu capacitatea sa de a se lega celulele umane. Acest lucru este un argument împotriva ideei că virusul este transmis direct de la lilieci la oameni", a declarat Nikolai Petrovsky profesor la Universitatea Flinders din Adelaide

"Prin urmare, dacă virusul are o sursă naturală, ar fi putut ajunge la oameni doar printr-o specie intermediară care încă nu a fost găsită ", a adăugat acesta.

Mai mult, modelarea computerizată a arătat că virusul SARS-CoV-2 s-a legat, de asemenea, relativ puternic de proteina ACE2 a pangolinilor, o specie rară, consumatoare de furnici exotice, care poate fi găsită în unele părți din Asia de Sud-Est.

Winkler a spus că pangolinii au prezentat cea mai mare energie de legare a vârfurilor dintre toate animalele care au fost analizate în cadrul studiului, după om, semnificativ mai mare decât la lilieci, maimuțe și șerpi. 

"În general, lăsând deoparte rezultatele interesante din dreptul pangolinului, studiul nostru a arătat că virusul COVID-19 a fost foarte bine adaptat pentru a infecta oamenii", a continuat Petrovsky.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că întrebarea cu privire la modul în care virusul a ajuns să infecteze oamenii are două explicații principale. 

Este posibil ca virusul să fi trecut la oameni de la lilieci, printr-un animal intermediar încă de negăsit (origine zoonotică). 

În același timp nu poate încă să fie exclus că a fost eliberat accidental dintr-un laborator de virologie.

O cercetare științifică aprofundată, bazată pe dovezi, este necesară pentru a determina care dintre aceste explicații este corectă, au adăugat cercetătorii.

Etichete: COVID-19 lilieci
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile