Antena 3 CNN Actualitate Justiție Corneliu Bîrsan, una dintre victimele DNA din epoca Băsescu, a fost înmormântat la Mănăstirea Țigănești

Corneliu Bîrsan, una dintre victimele DNA din epoca Băsescu, a fost înmormântat la Mănăstirea Țigănești

de Georgiana Adam    |   

Corneliu Bîrsan, fostul judecător român de la CEDO, a murit la sfârșitul săptămânii trecute și a fost înmormântat luni, la Mănăstirea Țigănești, aflată între București și Ploiești.

Moartea sa a fost deplânsă în lumea juridică, acolo unde Corneliu Bîrsan a fost, timp de mulți ani, unul dintre cele mai importante nume. De altfel, activitate sa a fost recunoscută cu numeroase distincții: Cavaler al Legiunii de onoare, Franța (1999), Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler (2007), Doctor Honoris Causa al Universității Paris I Panthéon-Sorbonne (2003), Diploma de onoare pentru activitatea științifică a Centrului de Studii Juridice Internaționale Salzburg Austria, Doctor onorific al „New England School of Law”, Boston USA (1995).

De numele său se leagă și unul dintre marile abuzuri comise de DNA în perioada Traian Băsescu, atunci când protocoalele secrete din justiție făceau ravagii.

Nu a contat că era judecător al CEDO, ci dimpotrivă. Funcția sa ar fi putut fi chiar miza întregului scandal declanșat în 2011, atunci când soția sa, Gabriela Bîrsan, a fost acuzată de DNA de fapte de corupție. Gabriela Bîrsan era judecătoare la Înalta Curte și beneficia, prin extensie, de imunitatea conferită de poziția soțului său. Acest detaliu a fost însă ignorat de procurorii care au percheziționat fără drept domiciliul celor doi și a interceptat convorbirile lor. Deși soții Bîrsan au fost vocali în privința abuzurilor la care au fost supuși, nu s-a întâmplat nimic timp de șapte ani, după care Gabriela Bîrsan a fost achitată definitiv în 2018, iar apoi magistrații au stabilit că, într-adevăr, DNA a comis un abuz în acest caz.

Exemplul perfect pentru sintagma de „stat mafiot”, așa cum spunea chiar Traian Băsescu, într-o discuție cu un interlocutor necunoscut.

Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversația când îmi spuneau că îl luăm pe Mustață din complet. Da? Hai băieți să-l aruncăm în aer! Vreți să-mi distrugeți familia?

Interlocutor: Ce stat este ăsta, domnule președinte?

​Traian Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu știu ce spun.

​Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?

Traian Băsescu: Să-I vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit.

Traian Băsescu: Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustață și intră Camelia Bogdan. Să-I vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan și a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, știi. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

​Interlocutor: Sunteți supărat pe ei.

Traian Băsescu: Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat și la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te știu cine ești!

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile