Antena 3 CNN Life Sănătate Corneea artificială hibrid, o invenţie care dă speranţe oamenilor că îşi vor recăpăta vederea

Corneea artificială hibrid, o invenţie care dă speranţe oamenilor că îşi vor recăpăta vederea

N.B.
1 minut de citit Publicat la 11:00 12 Oct 2024 Modificat la 11:00 12 Oct 2024

Premieră mondială în Italia: cu ajutorul corneei artificiale hibride inventate în Italia oamenii pot vedea din nou. Primele trei transplaturi realizate până acum cu această nouă metodă au dat rezultate încurajatoare.

La Forlì, în Italia, au avut loc primele trei operații cu un dispozitiv inovator creat de cercetătorii italieni și conceput pentru cei cu risc ridicat de respingere în cazul unui transplant de cornee standard. Este vorba despre o proteză optică sintetică încorporată în două straturi de țesut corneean prelevate de la un donator, după cum relatează Corriere della Sera

Rasha este o refugiată palestiniană care în 2012, în Siria, a fost lovită de schijele unei bombe și din acea zi și-a pierdut vederea: nu putea percepe decât vag lumini și umbre cu un ochi, nimic mai mult. În luna mai, Rasha a primit o grefă de cornee artificială hibridă creată de cercetători italieni și concepută pentru cei care, precum ea, au un risc mare de respingere în cazul unui transplant de cornee standard: două zile mai târziu a putut citi ziarul, pentru prima dată dupa 12 ani. O întoarcere la viață pentru ea și pentru ceilalți doi pacienți deja supuși acestei operații inovatoare, realizată de Massimo Busin de la Universitatea din Ferrara, în colaborare cu Fondazione Banca degli Occhi del Veneto ETS.


Intra-Ker se numeşte corneea artificială hibridă creată de cercetătorii italieni şi este o proteză optică sintetică încorporată în două straturi de țesut corneean prelevate de la un donator, după cum explică Massimo Busin, profesor la Universitatea din Ferrara: "Este un dispozitiv realizat din polimetacrilat de metil compus dintr-o parte optică centrală și capete periferice care servesc la stabilizarea protezei din ochi. Proteza se introduce învelită în două grefe subţiri de cornee donatoare, furnizate de banca de ochi şi obţinute din izolarea unui strat intern de numai aproximativ zece microni grosime. 


Tehnica nouă şi revoluţionară este cea care a făcut posibilă redarea vederii lui Rasha și a celorlalți doi pacienți tratați, la care transplantul standard eșuase sistematic. Rasha, care acum are 43 de ani, suferise deja un transplant la Damasc, dar un ochi respinsese transplantul, iar în celălalt copcile se întăriseră atât de mult încât i-au provocat dureri chinuitoare. Când a sosit în Italia în 2016, printr-un coridor umanitar, pentru Rasha părea să nu existe nicio alternativă la orbirea totală, deoarece un alt transplant de cornee nu ar fi avut succes.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole