Antena 3 CNN Life Alimentele permise în ultima săptămână de post, pentru a face față meselor de Crăciun și Revelion

Alimentele permise în ultima săptămână de post, pentru a face față meselor de Crăciun și Revelion

Cori Grămesc, coach de lifestyle și nutriție, vine în ajutorul celor care au decis să respecte postul Crăciunului cu sfaturi privitoare la alimentele care ar trebui consumate pentru o alimentare corectă și pentru pregătirea organismului pentru mesele de sărbătoare.

de Laura Dinu    |   

Evitați produsele de post din comerț

Nutriționistul spune că produsele de post de pe rafturile magazinelor ar trebui evitate cu orice preț.

„Recomandarea mea este să evităm pe cât posibil produsele ultra-procesate de post cum sunt unele pate-uri de soia, crenvurști de soia, cașcavalul vegetal și alte asemenea. Este de ajuns să citim etichetele acestor produse pentru a vedea că au un aport de aditivi alimentari extrem de mare și că, de fapt, din punct de vedere nutrițional nu aduc niciun avantaj organismului.

Aceste produse de post din comerț se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă”, a explicat Cori Grămescu.

Nu neglijați aportul de proteine

Totodată, nutriționistul susține că trebuie avut în vedere aportul de proteine din această perioadă. Astfel, pentru a compensa lipsa produselor animale din alimentație, trebuie să consumăm cu precădere năut, mazăre, fasole, soia, migdale și nuci. Alături de acestea se poate consuma dovleac, fasole păstăi, rădăcinoase, spanac, broccoli sau conopidă, iar pentru sațietate să adăugăm la fiecare masă principala o cantitate mică de orez sau cereale integrale, cartof dulce sau paste de linte. 

Cum pregătim organismul pentru mesele de Sărbători

Pe de altă parte, pentru a ne pregăti organismul pentru mesele îmbelșugate de sărbători, care vor fi bogate în proteine animale, Cori Grămescu recomandă ca în perioada postului să consumăm multe legume cu un nivel ridicat de fibre si sa nu facem abuz de produse de origine animala în prima zi de Crăciun, pentru a nu destabiliza digestia. Integrarea alimentelor pe bază de carne trebuie făcută gradual, în cantități moderate la fiecare masă, pe durata a 2-4 zile, mai ales dacă am ținut tot postul Crăciunului. 

„În ultima săptămână de post este indicat să consumăm morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, cartofi dulci, precum şi ardei sau roșii, legume fibroase care ne vor ajuta sistemul digestiv să facă față mai ușor meselor de sărbătoare ce vor urma”, completează Cori Grămescu, potrivit DCNews.

Nutriționistul subliniază că, în această perioadă, extrem de importantă este și mișcarea, pe cât posibil după un program regulat şi constant și petrecerea timpului în aer liber. 

Etichete: Cori Grămescu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile