Antena 3 CNN Externe Corespondență specială Antena 3 CNN din Catarroja. Spania își plânge morții, parcurile s-au transformat în cimitire de mașini

Corespondență specială Antena 3 CNN din Catarroja. Spania își plânge morții, parcurile s-au transformat în cimitire de mașini

3 minute de citit Publicat la 12:05 01 Noi 2024 Modificat la 19:37 01 Noi 2024

Spania își plânge morți, iar operațiunile de căutare a persoanelor dispărute sunt în continuare în impas în unele zone. Jurnalistul Antena 3 CNN Laurențiu Rădulescu se află în Catarroja, lângă Valencia, zona pur și simplu măturată de viituri. Românii au povestit momentele de groază trăite. Foarte mulți dintre ei au reușit să scape de puterea viiturii. Momentele dramatice coincid cu o sărbătoare religioasă de comemorare a morților. Între timp, meteorologii din Spania au emis noi alerte cod portocaliu de ploi intense și furtuni în Mallorca și Menorca, unde s-ar putea acumula precipitații de 120 de litri pe metru pătrat în câteva ore.

În Mallorca, prognoza indică faptul că de la ora 14:00 va avea loc o schimbare a vremii, există o avertizare portocalie, iar primăriile au luat primele măsuri, precum închiderea parcurilor și cimitirelor. Din cauza acestei prognoze de ploi abundente, există o avertizare portocalie pe insula Baleare Mallorca.

Agenția Meteorologică de Stat (AEMET) a emis o alertă portocalie de ploi intense și furtuni în Mallorca și Menorca, unde s-ar putea acumula precipitații de 120 de litri pe metru pătrat în câteva ore.

Fenomenul meteorologic DANA, care a provocat fenomenele meteo extreme, se îndepărtează de Castilla-La Mancha, dar cu toate acestea, Serviciul de Urgență și Coordonare 112 de acolo a semnalat întreruperi ale traficului pe trei drumuri din Cuenca.   

Laurențiu Rădulescu transmite de la intrarea în Catarroha, una dintre zonele extrem de afectate: "Gândiți-vă cât de puternic a fost viitura, dacă toate aceste autoturisme și vorbim despre sute de mașini, au fost aduse de pe stradă și aruncate în câmp, în șanțuri. Trailere au fost mutate de puterea viiturii. Foarte multe persoane care se aflau în aceste autoturisme în momentul în care au fost surprinse de apă.

Stăteam de vorbă în cursul serii trecute cu mai mulți români în Catarroha, pentru că acolo sunt câteva zeci de persoane de naționalitate română. Oamenii au povestit că au stat în case, așteptând oarecum să treacă noaptea".

Un român a arătat echipei Antena 3 CNN un parc care a ajuns să semene cu o parcare.

"A fost un dezastru. De două-trei zile suntem fără apă, fără lumină" 

"Pe strada care se vede, din față veneau mașinile ca și cum erau bărci. O viteză impresionantă, nu se poate aprecia. În parcul acesta ai pe puțin 500-600 de mașini. Aici sunt mașinile care au fost aduse de viitură", a povestit el.

Un alt român, Gigi Cochinescu, aflat de 16 ani în Spania alături de familia sa, a povestit la Antena 3 CNN cu arată zona unde locuiește el: "Garajele sunt inundate. Suntem izolați, magazinele sunt închise, nu mai au absolut niciun produs apă, alimente de bază. Astăzi în Spania se sărbătorește o sărbătoare, Sâmbăta Morților. În acest moment suntem bine față de luni noaptea când a început potopul. În oraș a fost o tornadă, a distrus tot, poligon industrial, acoperișuri. A fost un dezastru. De două-trei zile suntem fără apă, fără lumină".

Un român de pe lista MAE a persoanelor dispărute în urma inundaţiilor din Spania a fost găsit mort. De asemenea, presa spaniolă scrie că alţi trei români, un cuplu şi fiica lor, au murit în propria locuinţă. Cei trei au coborât în garaj să își scoată mașina și au fost luați de șuvoaiele de apă. Alţi 15 români sunt în continuare dispăruţi. Între timp, a fost emis un cod roşu de ploi abundente în sudul ţării. Laurenţiu Rădulescu, trimis special Antena 3 în Spania se află în Catarroja, lângă Valencia. 

Viiturile au luat aproape 160 de vieți, dar bilanțul poate crește foarte mult întrucât există și un număr mare - încă necunoscut - de dispăruți.

Spaniolii acuză serviciile de protecție civilă că au avertizat prea târziu populația, când localități întregi erau deja acoperite de ape. Meteorologii au declarat că în unele părţi din Valencia au căzut marţi în opt ore precipitaţii cât într-un an, provocând caramboluri pe autostrăzi şi lăsând sub apă terenurile agricole dintr-o regiune care produce două treimi din citricele cultivate în Spania, unul dintre principalii exportatori mondiali.

Inundațiile din această săptămână au fost cele mai grave din Spania din 1996

În 1996, 87 de persoane au murit după ce o ploaie torențială a lovit un camping din munții Pirinei. Cele mai recente inundații catastrofale din Europa au avut loc în iulie 2021, ucigând 243 de persoane în Germania, Belgia, România, Italia și Austria. Ploaia intensă a fost atribuită unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría, care apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mediteranei. Acest lucru creează instabilitate atmosferică, determinând aerul cald și saturat să se ridice rapid, ducând la ploi abundente și furtuni.

Experții spun că încălzirea Mediteranei, care crește evaporarea apei, joacă un rol-cheie în intensificarea ploilor torențiale. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole