Antena 3 CNN Externe Corespondență specială din SUA. Mihai Gâdea: Întrebarea este dacă Joe Biden se va retrage sau îi va cere Partidul Democrat să se retragă

Corespondență specială din SUA. Mihai Gâdea: Întrebarea este dacă Joe Biden se va retrage sau îi va cere Partidul Democrat să se retragă

de Mihai Gâdea    |   

CNN a scris din nou istorie în această seara, ceea ce se aștepta a fi cea mai importantă dezbatere din istorie, pare că a fost. Știrea cea mai importantă care vine la această oră din Statele Unite este faptul că liderii Partidului Democrat sunt în momentul de față extrem de îngrijorați cu privire la modul în care președintele Joe Biden și-a susținut în această seară punctul de vedere, cu privire la prestația sa. 

În acest moment, ceea ce este de departe știrea care domină temele de dezbatere este faptul că cei care sunt la vârful Partidului Democrat, în momentul acesta se întreabă nu dacă președintele Biden mai poate câștiga, ci dacă pot merge mai departe cu acesta în competiția prezidențială. 

În Statele Unite procedura pentru alegeri pentru cel care este candidatul Partidului Democrat, respectiv Republican, este una complicată, fiecare stat alege candidatul respectiv iar la Convenție se ia act de faptul că statele, prin majoritatea lor, și-au desemnat candidatul. 

De data aceasta însă, cum nu s-a întâmplat niciodată în istoria dezbaterilor prezidențiale, cei care au responsabilitatea Partidului Democrat, și cei care l-au susținut pe președintele Biden de-a lungul timpului, în toate funcțiile pe care le-a avut, ca senator, ca președinte al comisiei senatoriale de politică externă, ca vicepreședinte al Statelor Unite și apoi ca președinte, în acest moment sunt confuzi, sunt îngrijorați, cu privire la modul în care președintele Biden și-a susținut punctele de vedere. 

Ce s-a întâmplat de fapt? În primele 12 minute ale acestei dezbateri președintele Biden a avut momente în care a sărit de la un subiect la altul, avea probleme în a-și drege vocea, și sentimentul pe care mulți l-au avut este că e un președinte în vârstă care are probleme în a-și exprima ideile, a avut momente de ezitare, iar la minutul 12 a avut chiar un moment în care a părut că s-a împotmolit.

Temele care au dominat în primele minute această confruntare sunt cele la care făceam referire în transmisiunea anterioară și anume economia, imigrația, vaccinul, foarte important s-a făcut referiure la vaccin, Donald Trump a introdus acest subiect - pandemia - s-a vorbit despre modul în care se pot găsi soluții pentru problemele în care americanii le resimt după pandemie, inflația creșterea prețurilor, ei bine, în aceste minute președintele Biden nu a avut cel mai bun timp al său, dimpotrivă, au fost momente de slăbiciune, chiar dacă a avut și momente în care l-a atacat pe Donald Trump cu privire la subiectul Stormy Daniels, cu privire la moralitatea sa, cu privire la modul în care s-ar fi angajat în relații nepotrivite cu actrițe de filme porno.

Atenție însă la modul în care Donald Trump și-a construit strategia. A atacat din primele minute, a vorbit despre faptul că inflația este produsă în momentul acesta de Joe Biden, a atacat faptul că americanii trăiesc astăzi mult mai rău decât în timpul mandatului său, spunând că toate acestea sunt din cauza președintelui Trump, însă tema sa principală de atac în această seară a fost imigrația, și faptul că cei care vin di Mexic le iau locurile de muncă ale americanilor, crează violuri, crime și așa mai departe, 

Subiect în care a atacat în permanență. Atacuri au fost de ambele părți și jigniri de ambele părți. Însă, dincolo de modul în care Donald Trump în această seară a răspuns sau nu la întrebări, a evitat să răspundă la întrebări care nu îl puneau în cea mai bună lumină, cum ar fi de exemplu chestiunea avortului, a evitat să răspundă cu privire la problema opioidelor, cu privire la droguri, a evitat să vorbească despre 6 ianuarie, acolo unde este acuzat că i-a instigat pe cei care au făcut acea insurecție îmopotriva Capitoliului. 

Au fost și momente în care Donald Trump a avut și lucruri care pot să fie criticabile, însă, la finalul acestei dezbateri, ceea ce se vorbește la vârful Statelor Unite, la vârful Partidului Democrat, este că Donald Trump a dominat atât de serios încât va câștiga alegerile sau poate să le câștige.

În jurul lui Joe Biden sunt îngrijorați chiar cei care îi sunt camarazi, de faptul că ar putea să ducă această candidatură până la capăt.

Întrebarea este: Se va retrage Joe Biden la Conveția de la Chicago sau înainte? I se va cere din partea Partidului Democrat să iasă din această competiție?

Cred că lucrurile sunt complicate, însă am văzut atât de mulți politicieni în seara aceasta, oameni de la vârful ambelor partide, l-am vpăzut pe guvernatorul statului California, din partea Partidului Democrat, despre care se spunea că ar putea fi un candidat la prezidențiale, un bprbat carismatic, care ar putea să fie op variantă în cazul în care Joe Biden s-ar retrage. 

Am văzut din ambele tabere politicieni de la vârf, de la republicani l-aș remarca pe Marco Rubio, un om extrem de influent. Cred că în orele următoare vor curge declarațiile, impreziile, și așteptăm să vedem dacă ceea ce democrații au lăsat să se scurgă pe surse, în această seară, de la vârful Partidului Democrat, CNN, colegii noștri, partenerii noștri au vorbit cu aceștia și au fost de acord să fie citați pe surse că sunt extrem de îngrijorați de prestația lui Joe Biden și de capacitatea lui de a fi candidat. 

Veți afla de la Antena 3 CNN ce urmează, dacă se va pune în mod oficial retragerea lui Joe Biden. La această oră, lucrurile arată că Donald Trump a dominat, că a avut poziții care pot fi criticate însă momentele de slăbiciune ale președintelui Biden fac ca în această seară discuția să nu fie despre Donald Trump care a avut mai multă vitalitate, discuția pare să fie despre dacă ar trebui să se retragă Joe Biden din competiția pentru al doilea mandat. 

De la Atlanta, de la sediul CNN, care a făcut ca în această seară lumea să urmărească televiziunea așa cum se întâmpla pe vremuri, 

Alin Romașcan și Mihai Gâdea. 

 

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben