Antena 3 CNN Externe Corespondență din Spania: Doi polițiști au fost arestați după fuga separatistului Carles Puigdemont de la Barcelona

Corespondență din Spania: Doi polițiști au fost arestați după fuga separatistului Carles Puigdemont de la Barcelona

de Radu Trascău    |    Adrian Iclozan    |   

Doi ofițeri ai poliției regionale catalane au fost arestați în legătură cu fuga din Barcelona a liderului separatist Carles Puigdemont, relatează Antena 3 CNN.

Puigdemont, pe numele căruia există un mandat de arestare și care a organizat acum aproape șapte ani un referendum de independență a Cataloniei, declarat ilegal de autorități, a revenit, joi, în țară, în ziua în care parlamentul catalan a ales un nou președinte regional.

El a dispărut după ce a ținut un scurt discurs în fața susținătorilor săi. Unul dintre cei doi polițiști arestați ar fi pus mașina sa la dispoziția liderului separatist, iar acesta a părăsit locația la bordul acestui vehicul, a relatat presa spaniolă.

"Carles Puigdemont este persoana despre care se vorbește cel mai mult astăzi în Spania.

Puigdemont, fostul președinte al Generalitat de Cataluna (administrația regională, n.r.), s-a întors în Spania după aproape șapte ani de auto-exil, în urma referendumului de independență din 2017.

Revenirea sa a fost surprinzătoare și provocatoare, marcând un moment crucial în politica spaniolă.

La sosirea sa în Barcelona, Puigdemont a fost întâmpinat de simpatizanți independenței catalane, dar a dispărut rapid, fiind acum căutat de Mossos d'Escuadra, poliția regională. Așa cum a venit, a și plecat, repede, pe ușa din spate, ajutate de doi polițiști, care acum sunt reținuți și dau declarații.

Această revenire coincide cu învestirea unui nou președinte regional socialist, învestitură ce încheie un ciclu de 14 ani de guverne conduse de lideri separatiști. 

Situația rămâne una tensionată, cu întrebări despre viitorul lui Puigdemont și impactul său asupra mișcării de independență catalană", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Spania, Radu Trascău.

Deputații catalani și-au ales un președinte socialist în ziua revenirii lui Carles Puigdemont

Joi seara, deputații din parlamentul regional l-au ales pe candidatul Partidului Socialist Catalan, Salvador Illa, în calitate de președinte, cu 68 de voturi pentru și 66 împotrivă.

Illa este un apropiat al prim-ministrului socialist spaniol, Pedro Sánchez.

S-a speculat anterior că prezența lui Puigdemont la Barcelona ar fi fost menită să obstrucționeze alegerea lui Illa. Puigdemont este, el însuși, deputat regional, dar, aparent, nu a intrat, joi, în forul legislativ catalan.

O lege de amnistie, de care ar fi putut beneficia Puigdemont, nu anulează mandatul de arestare pe numele acestuia, a decis justiția spaniolă.

Formațiunea lui Puigdemont, Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), are șapte deputați în Parlamentul național, de care guvernul lui Sanchez depinde pentru a putea promova proiecte de lege esențiale.

Ramificațiile politice ale noului scandal din jurul lui Carles Puigdemont s-ar putea extinde, după ce președintele Junts per Catalunya, Jordi Turull, a fost citat de poliție în cazul fugii liderului separatist.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile