Antena 3 CNN Externe Corespondență Antena 3 CNN din Israel. Oamenii se pregătesc pentru un atac al Iranului: „Ne gândim că se poate întâmpla oricând”

Corespondență Antena 3 CNN din Israel. Oamenii se pregătesc pentru un atac al Iranului: „Ne gândim că se poate întâmpla oricând”

de Laurențiu Rădulescu    |   

Președintele american, Joe Biden, și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați de echipa lor de securitate națională că nu este clar când vor lansa Iranul și Hezbollah un atac împotriva Israelului. Scenariul cel mai probabil ar fi două valuri de lovituri - unul al Hezbollah și unul al Iranului. Jurnalistul Antena 3 CNN Laurențiu Rădulescu se află în Israel și a vorbit cu unul dintre românii stabiliți acolo, care spun că pregătesc pentru ce e mai rău și își fac provizii.

Laurențiu Rădulescu, jurnalist Antena 3 CNN: „E o situație destul de tensionată pentru cei care locuiesc în Israel. Am ajuns în urmă cu foarte puțin timp în Tel Aviv și am vrut să stăm de vorbă și cu români care locuiesc aici de ani buni de zile.”

Româncă stabilită în Israel: „E o nouă realitate și pur și simplu te poți gândi că se poate întâmpla în orice clipă. Dincolo de atacurile care pot să fie aeriene, din păcate, în Israel avem și atacuri teroriste. Chiar recent au fost oameni care au fost înjunghiați fără nicio vină, așteptând în stația de tramvai autobuzul. Fiecare și-a făcut provizii cât a putut în casă, în cazul unui atac aerian prelungit. Asta ar însemna că mai multe zile ești blocat în casă sau în buncăr. Trebuie să ai la tine actele și, bineînțeles, să ai și telefonul. De asemenea, bateriile sunt importante în caz că cade internetul și vrei să ții legătura printr-un radio, la care mai poți să auzi știri. Există situația apariției unui atac brusc pe stradă și atunci indicația este cât mai repede să intri în cea mai apropiată zonă de refugiu sau buncăr. De exemplu, dacă s-ar întâmpla, să zicem acum, ar trebui să intrăm în prima clădire, să stăm cât mai departe de locul în care sunt geamuri, în cazul în care ar ricoșa fragmente.”

Informaţiile indică faptul că represalii din partea Iranului şi a Hezbollah în legătură cu uciderea şefului Hamas, Ismail Haniyeh, şi a liderului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, sunt iminente, deşi Iranul încă nu a făcut o mişcare vizibilă în acest sens.

În condiţiile în care Israelul este înconjurat din toate părţile de aliaţii Iranului, Statele Unite şi Marea Britanie şi-au repoziţionat flotele de portavioane. Atât SUA, cât şi Marea Britanie şi-au reiterat deja susţinerea pentru Israel. 

Subiecte în articol: atac israel romani israel Iran
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile