Antena 3 CNN Externe Corespondență Antena 3 CNN din Haifa, la câțiva kilometri de atacurile Hezbollah: „Orașul e pe harta unor eventuale bombardamente”

Corespondență Antena 3 CNN din Haifa, la câțiva kilometri de atacurile Hezbollah: „Orașul e pe harta unor eventuale bombardamente”

de Laurențiu Rădulescu    |   

Iranul şi aliaţii se reunesc într-o şedinţă de urgenţă, înaintea atacului aşteptat împotriva Israelului. Miniştrii de externe din cele 57 de țări membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice se întâlnesc pentru „a evalua şi condamna” moartea lui Ismail Haniyeh, pe care a descris-o ca fiind un „act laş şi terorist al regimului sionist” israelian. Întâlnirea are loc în contextul în care ministrul de externe israelian a anunţat că Yahya Sinwar, noul lider al Hamas, trebuie eliminat. Intre timp, Statele Unite fac eforturi pentru a dezamorsa conflictul dintre Iran si Israel iar şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite „escaladarea” unui nou conflict militar în Orientul Mijlociu. În presa arabă au apărut informaţii potrivit cărora atacul Iranului ar putea avea loc săptămâna viitoare, cu ocazia sărbătorii Tisha B'av – Cea mai tristă zi din calendarul evreiesc. 

Corespondentul Antena 3 CNN în Israel, Laurențiu Rădulescu, transmite din Haifa, oraș aflat la câțiva zeci de kilometri de granița cu Liban:

„Această întâlnire (n.red. a miniștrilor de externe din țările islamice) nu este altceva decât o discuție pentru ceea ce va urma să se întâmple pe teritoriul israelian în următoarele 24-36 de ore.

Haifa, locul de unde transmitem, este doar unul dintre marile orașe care este pus pe harta unor eventuale bombardamente. Libanul este la 50-60 de kilometri depărtare de noi, iar armata israeliană încearcă și la această oră lovituri punctuale. Am văzut și încercări ale celor de la Hezbollah de a lovi puncte de pe teritoriul isrealian aproape de graniță.

Stalele care protejează Israelul încearcă să formeze un fel de scut deasupra Israelului. Astăzi se împlinesc și 10 luni de la atacul sângeros al Hamas asupra Israelului. Am văzut mulți oameni îmbrăcați în tricouri galbene. Simbolizeză cererile israelienilor ca ostaticii din Gaza să fie eliberați.

Noul șef al Hamas este cel care a pus la cale acel atac sângeros de pe 7 octombrie. 

Israelul poate fi lovit din mai multe locuri: dinspre Yemen, dinspre Irak, dinspre Siria, dinspre Liban și nu în ultimul rând dinspre Fâșia Gaza.”

Washington Post: Iranul și-ar putea regândi planul de atac în Israel

Potrivit Washington Post, eforturile diplomatice intense depuse de SUA pentru a limita represaliile promise de Iran la adresa Israelului, după asasinarea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, ar putea da rezultate, iar un atac masiv ar putea fi revocat.

Iranul a amenințat că va pedepsi Israelul pentru asasinarea lui Haniyeh și a subliniat  că răspunsul va fi mai dur decât atacul său din 13-14 aprilie.

În paralel, gruparea pro-iraniană Hezbollah, cu sediul în Liban, a amenințat, la rândul său, să pedepsească statul evreu pentru uciderea liderului militar Fuad Shukr într-un atac aerian la Beirut.

Jerusalem Post: Tel Aviv se pregătește pentru atac, unități de salvare au fost trimise în oraș

Armata israeliană confirmă, marți seara, desfășurarea batalioanelor de căutare și salvare în marile orașe israeliene pentru a se pregăti pentru potențiale atacuri iraniene și ale grupării Hezbollah. 

Potrivit Jerusalem Post, IDF a mutat forțele de căutare și salvare ale Batalionului Ram — batalionul de salvare — la Tel Aviv, au confirmat IDF marți, ca parte a eforturilor de pregătire pentru un potențial atac iranian și Hezbollah.

Forțele au fost desfășurate în apropierea stadionului Yad Eliyahu, unde au fost staționate mașinile și remorcile de salvare ale Comandamentului Frontului Intern – care sunt definite ca instrumente de intervenție și salvare rapidă.

Soldații trebuie să răspundă în caz de prăbușire a clădirilor și alte astfel de distrugeri.

IDF a confirmat că și-a desfășurat batalioanele de căutare și salvare într-un număr de orașe centrale israeliene, ca parte a pregătirilor sale. Echipe de salvare rapidă au fost staționate în Haifa, Krayot și mai multe orașe din sudul și centrul țării.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile