Uleiul de gătit costa anterior mai puțin de 10.000 de woni nord-coreeni, sau aproximativ 2 dolari SUA per kilogram, dar acum a devenit mai scump, a declarat pentru RFA un rezident al județului Puryong din provincia Hamgyong de Nord.
„Acum costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (9 dolari) și există cazuri în care standul de ulei de gătit este gol din cauza cantității insuficiente în piețe, așa că uneori oamenii nu îl pot cumpăra”, a spus sursa, vorbind sub rezerva anonimatului din motive de securitate.
„Dacă nu ai zahăr sau condimente, pur și simplu nu îl mănânci, dar uleiul este esențial pentru dieta noastră”, a spus sursa. „Cu toate acestea, a trecut mult timp de când mulți locuitori nu mai gătesc cu ulei.”
Sursa a spus că a cumpărat recent o sticlă mică de ulei de gătit pentru a sărbători Anul Nou și a întâlnit un grup de femei din satul ei în drum spre casă.
„Am fost uimită s lei aud spunând că nu au mai folosit ulei de gătit de mult timp și nici măcar nu-și aminteau când l-au avut ultima dată”, a spus ea. „O femeie care locuiește alături de mine a spus că nu a mai putut folosi uleiul de gătit din toamna anului trecut. Era geloasă pe uleiul pe care îl aveam.”
Vorbind, de asemenea, cu RFA, un locuitor al orașului Manpo din provincia Chagang a spus că acum uleiul de gătit este vândut în mod obișnuit în sticle mici sau pungi de plastic de 50 sau 100 de grame.
„Și dacă cineva este văzut transportând ulei de gătit ambalat în cutii de 2 kilograme, toată lumea se uită la acea persoană cu invidie”, a spus sursa. „Am cumpărat o jumătate de sticlă, aproximativ 500 de grame, de ulei în urmă cu câteva luni și îl folosesc încetul cu încetul. Cu greu găsești garnituri gătite cu ulei.
„Autoritățile au spus că vor rezolva problema uleiului de gătit cultivând culturi de plante oleaginoase, cum ar fi floarea soarelui și fasolea de ricin, dar în realitate nu vedem nicio fermă care cultivă plante uleioase. Producția națională totală ar fi probabil neglijabilă oricum”, a spus el.
De asemenea, lipsește de la multe mese nord-coreene anul acesta un terci de fasole roșie numit patjuk, o mâncare populară tradițională de iarnă despre care se crede că alungă ghinionul în noul an, dar acum este în mare parte la îndemâna rezidenților din cauza creșterii prețurilor, au spus surse.
„La fel ca anul trecut, mulți rezidenți nu își permit să facă patjuk și în schimb fac terci din porumb”, a spus un rezident al provinciei Hwanghae de Nord, care se învecinează cu Coreea de Sud.
„Doar unii oameni au destui bani pentru a-și permite fasole, dar pentru cetățenii obișnuiți acest lucru a devenit un lux”, a spus sursa, vorbind și sub condiția anonimatului din motive de securitate.
Coreea de Nord are acum nevoie de ajutor alimentar extern pentru a-și satisface nevoile de bază, potrivit unui raport din 2 decembrie al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, potrivit Radio Free Asia.
FAO a spus că Coreea de Nord ar fi trebuit să importe 1,06 milioane de tone de cereale între noiembrie 2020 și noiembrie 2021 pentru a acoperi decalajul dintre cerere și ofertă, dar comerțul cu China a fost oprit din ianuarie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.