Este vorba despre o rachetă cu rază medie, care a atins o altitudine de 2.000 de kilometri și o rază de 800 de kilometri, înainte de a cădea în Marea Japoniei.
Proiectilul a fost lansat la ora locală 7:52 (ora 0:52 în România) și a zburat timp de 30 de minute.
"Dacă ar fi lansată la un apogeu normal, raza ei ar fi fost între 3.500 de kilometri și la 5.500 de kilometri, ceea ar plasa racheta balistică în categoria celor cu rază intermediară și ar face ca testul de duminică să fie cel cu raza cea mai lungă din 2017”, a spus Joseph Dempsey, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, citat de CNN.
Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite au condamnat testul, care este al șaptelea efectuat de Phenian în această lună.
ONU a interzis Coreei de Nord să efectueze teste nucleare și balistice, pe care regimul lui Kim Jong-un le sfidează sistematic, în ciuda sancțiunilor.
Potrivit analiștilor, sunt mai multe motive care îl determină pe liderul absolut de la Phenian să ordone noi teste: intenția de a semnala puterilor globale și regionale forța militară a regimului, dorința de a presa SUA să se întoarcă la negocierile asupra programului nuclear al țării, dar și nevoia de a vedea cum se comportă noile mijloace de luptă.
Momentul este, de asemenea, semnificativ, pentru că vine înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.
Presa internațională amintește că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a anunțat în 2018 un moratoriu asupra testelor nucleare și balistice intercontinentale (ICBM).
El a revenit în 2019 asupra deciziei și a anunțat că nu mai este obligat de moratoriu.
La începutul acestei luni, SUA au impus noi sancțiuni Coreei de Nord, drept răspuns la precedentele teste balistice.