Antena 3 CNN Externe Un bărbat a fost executat public în Coreea de Nord pentru că a ascultat muzică K-pop, s-a uitat la filme străine, apoi le-a distribuit

Un bărbat a fost executat public în Coreea de Nord pentru că a ascultat muzică K-pop, s-a uitat la filme străine, apoi le-a distribuit

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 11:33 28 Iun 2024 Modificat la 14:16 28 Iun 2024

Un nord-coreean în vârstă de 22 de ani a fost executat public pentru că a vizionat și a distribuit filme și muzică sud-coreene, susține un nou raport, subliniind încercările disperate ale Pyongyangului de a opri fluxul de informații și cultură din exterior. Cazul, detaliat în Raportul 2024 privind drepturile omului în Coreea de Nord, publicat joi de Ministerul Unificării din Coreea de Sud, compilează mărturiile a 649 de dezertori nord-coreeni, notează The Guardian.

Potrivit mărturiei unui dezertor anonim, tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de cântece sud-coreene, a vizionat trei filme și le-a distribuit, încălcând astfel o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice „ideologia și cultura reacționare".

Raportul detaliază eforturile ample ale autorităților nord-coreene de a controla fluxul de informații externe, vizând în special tinerii.

Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici „reacționare", cum ar fi miresele care poartă rochii albe, mirii care duc mireasa în brațe, purtarea ochelarilor de soare sau consumul de alcool din pahare de vin - toate considerate obiceiuri sud-coreene.

De asemenea, telefoanele mobile sunt inspectate în mod frecvent pentru ortografierea numelor de contact, a expresiilor și a termenilor argotici percepuți ca fiind de influență sud-coreeană, susține raportul. Deși Coreea de Nord și Coreea de Sud împărtășesc aceeași limbă, au apărut diferențe subtile de la divizarea de după războiul coreean din 1950-1953.

Interzicerea K-pop face parte dintr-o campanie de protejare a nord-coreenilor de influența „malignă" a culturii occidentale, care a început în timpul fostului lider Kim Jong-il și s-a intensificat în timpul fiului său Kim Jong-un.

În 2022, Radio Free Asia, finanțată de guvernul american, a declarat că regimul a luat măsuri drastice împotriva modei și coafurilor „capitaliste", vizând blugii skinny și tricourile cu cuvinte străine, precum și părul vopsit sau lung.

Experții spun că permiterea pătrunderii culturii populare sud-coreene în societatea nord-coreeană ar putea reprezenta o amenințare la adresa ideologiei care cere loialitate absolută față de „infailibila" dinastie Kim, care a condus țara de la fondarea sa în 1948.

În ciuda acestor măsuri dure, influența culturii sud-coreene, inclusiv a emisiunilor de televiziune recente, pare de neoprit, potrivit unui recent dezertor nord-coreean.

"Viteza cu care cultura sud-coreeană influențează Coreea de Nord este foarte mare. Tinerii urmăresc și copiază cultura sud-coreeană și iubesc cu adevărat tot ceea ce este sud-coreean", a declarat reporterilor o femeie în vârstă de aproximativ 20 de ani care a părăsit Coreea de Nord în cadrul unei ședințe de informare la Seul.

Chiar dacă granița cu China a fost în mare parte închisă după izbucnirea Covid-19, informațiile continuă să se infiltreze și să fie distribuite prin rețele informale.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a trimis peste graniță mii de baloane care conțineau deșeuri, ca represalii la lansarea de baloane din Sud a căror încărcătură include pliante anti-Pyongyang, bancnote de un dolar și stick-uri USB încărcate cu K-pop și drame K.

„După ce se uită la dramele coreene, mulți tineri se întreabă: „De ce trebuie să trăim așa?" ... M-am gândit că mai degrabă aș muri decât să trăiesc în Coreea de Nord", a declarat dezertorul reporterilor.

Femeia, care a evadat din Coreea de Sud pe o barcă de lemn în octombrie anul trecut, a făcut lumină și asupra resentimentelor ascunse față de regim.

„Desigur, nu putem spune nimic rău împotriva lui Kim Jong-un în public, dar între prieteni apropiați, iubiți sau membri ai familiei, spunem aceste cuvinte", a afirmat ea.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole