Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a lansat rachete balistice, după ce Kim Jong Un a vizitat o bază secretă

Coreea de Nord a lansat rachete balistice, după ce Kim Jong Un a vizitat o bază secretă

de Andreea Ştefan    |   

Coreea de Nord a testat miercuri mai multe rachete balistice spre mările sale estice, au anunțat armatele sud-coreeană și japoneză, adăugându-se demonstrațiilor sale militare pe măsură ce tensiunile cu Washingtonul și vecinii escaladează. Lansările au loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a oferit o imagine rară asupra unei instalații secrete construite pentru îmbogățirea uraniului pentru bombe nucleare, în timp ce liderul Kim Jong Un a făcut apel la o extindere rapidă a programului său de arme nucleare, potrivit AP.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că a detectat  lansarea de către Coreea de Nord a mai multor rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de la nord de capitala sa, Pyongyang, și a declarat că acestea au călătorit aproximativ 400 de kilometri în timp ce zburau spre nord-est.

Statul Major a declarat că ține legătura îndeaproape cu Statele Unite și Japonia în timp ce analizează lansările, dar nu a furnizat imediat detalii suplimentare despre zbor.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că a detectat cel puțin două lansări, dar nu a spus imediat ce tipuri de rachete erau și la ce distanță au zburat.

Paza de coastă a Japoniei a declarat că se crede că rachetele au căzut deja în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia și a îndemnat navele să fie atente la obiectele care cad. Televiziunea japoneză NHK a declarat că se crede că rachetele au aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Șefii de stat major sud-coreeni au condamnat lansările ca fiind o provocare care „amenință grav pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană”. Într-o declarație, acesta a afirmat că armatele sud-coreeană și americană monitorizează îndeaproape activitățile nord-coreene, menținând în același timp o poziție de apărare combinată „pentru a răspunde copleșitor oricărei provocări”.

Coreea de Nord nu a confirmat imediat lansările. Acestea au urmat unei runde anterioare de teste balistice săptămâna trecută, Kim promițând că forța sa nucleară este pe deplin pregătită pentru lupta cu rivalii săi.

Nordul a declarat că lansările din 12 septembrie au implicat lansatoarele sale multiple de rachete „super-granzi” de 600 mm, pe care le descrie ca fiind capabile să transporte focoase nucleare tactice. Experții spun că rachetele de artilerie de dimensiuni mari ale Coreei de Nord estompează granița dintre sistemele de artilerie și rachetele balistice, deoarece acestea își pot crea propria forță de propulsie și sunt ghidate în timpul lansării.

Din 2022, Coreea de Nord și-a intensificat activitățile de testare a armelor pentru a-și extinde și moderniza arsenalul de rachete nucleare care vizează SUA și Coreea de Sud. Aliații și-au extins exercițiile militare combinate și își actualizează strategiile de descurajare nucleară bazate pe resursele SUA pentru a contracara amenințarea tot mai mare a Nordului.

Analiștii spun că obiectivul pe termen lung al lui Kim este să forțeze Statele Unite să accepte ideea că Nordul este o putere nucleară și să negocieze concesii economice și de securitate de pe o poziție de forță.

În timp ce dezvăluia instalația de îmbogățire a uraniului săptămâna trecută, Kim a făcut apel la eforturi mai mari pentru a-și crește „exponențial” numărul de arme nucleare în fața a ceea ce el a descris ca fiind amenințările SUA. Mass-media de stat a publicat fotografii care îl arătau pe Kim discutând cu oficiali militari și oameni de știință între linii lungi și izolate de centrifuge utilizate pentru a produce uraniu de calitate militară, dar rapoartele nu au precizat unde se află instalația sau când a efectuat Kim vizita.

Analiștii spun că Coreea de Nord ar putea efectua o explozie nucleară sau un test de rachetă cu rază lungă de acțiune înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, cu intenția de a influența rezultatul și de a-și spori influența în viitoarele relații cu noua administrație americană.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile