Antena 3 CNN International News Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară fără precedent. Prețul unui kilogram de banane a ajuns la 45 de dolari

Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară fără precedent. Prețul unui kilogram de banane a ajuns la 45 de dolari

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a recunoscut oficial că țara sa se confruntă cu lipsa de alimente. Dictatorul de la Phenian a declarat, la o întâlnire cu liderii comuniști, că „situația alimentară a oamenilor devine acum tensionată”.

de Alexandra Ionescu    |   

Kim Jong-un, liderul statului autoritar a vorbit despre situaţia alimentară la comitetul central al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, care a început săptămâna aceasta în capitala Phenian.

El a spus că soluționarea deficitului de alimente este „o prioritate maximă”.

Deși nu este un secret faptul că economia Coreei de Nord are probleme, este extrem de neobișnuit ca președintele să recunoască o penurie națională de alimente la fel de public și clar ca în această săptămână.

Coreea de Nord a trebuit să se confrunte cu foametea în anul 1990 când au murit milioane de oameni din cauza lipsei alimentelor

În cea mai recentă evaluare a insecurității alimentare a țării, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că, în cazul în care deficitul alimentar al țării nu este acoperit de importuri sau ajutoare externe, „gospodăriile ar putea experimenta o perioadă dură din punct de vedere alimentar între august și octombrie”.

Coreea de Nord, a cărei economie este afectată de mai multe sancţiuni internaţionale impuse ca răspuns la programele sale militare interzise, suferă de mult timp de o gravă penurie alimentară.

Liderul ţării a transmis că producţia de cereale a fost grav afectată de vremea rea de anul trecut.

Săptămâna trecută, preţul orezului în Coreea de Nord, alimentul de bază în această ţară, era dublu faţă de China, ţară vecină şi cu un nivel de trai incomparabil.

Preţul unui kilograme de banane a ajuns la 45 de dolari, iar o sticla de sampon a ajuns să coste 200 de dolari

Unele familii au început să-și vândă mobila din casă pentru a strânge bani pentru hrană.. Numărul copiilor fără adăpost care caută hrană este, de asemenea, în creștere în unele părți ale țării, deși este dificil de evaluat în real situația.

Livrarile de alimente, îngrăşăminte şi combustibil din China, principalul partener comercial al ţării, au continuat într-un ritm redus, dar majoritatea activităţilor comerciale transfrontaliere au scăzut brusc sau s-au oprit complet.

Motivul principal îl constituie faptul ca graniţele Coreeii de Nord sunt iînchise pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

În luna aprilie, Kim a recunoscut cu greutate că ţara se confruntă cu crize iminente, solicitând oficialilor să „instutuie un alt marş al suferinţei, pentru a elibera chiar şi puţin poporul nostru de dificultăţi”.

„Marşul suferinţei” este un termen folosit de oficialii din Coreea de Nord pentru a se referi la criza din timpul foametei din anii 1990, când căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără un ajutor crucial, iar în acest timp  numărul total al nord-coreenilor care au murit de foame s-ar situa în jurul cifrei de 3 milioane.

Se estimează că producția de cereale din Coreea de Nord a scăzut de la 4,64 milioane tone în 2019 la 4,4 milioane anul trecut, a declarat Institutul de Dezvoltare Coreeană din Sud într-un raport publicat luna aceasta.

Acest lucru creează un deficit global de cereale de 1,35 milioane de tone în acest an.

Coreea de Nord a suferit întotdeauna lipsa anuală de cereale, deși țara a încercat să umple golul cu comerțul și cu ajutorul internațional, în special din China.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?