Antena 3 CNN Life Sănătate Copiilor li se va testa colesterolul, începând de la 6 ani

Copiilor li se va testa colesterolul, începând de la 6 ani

2 minute de citit Publicat la 20:05 06 Mar 2017 Modificat la 20:05 06 Mar 2017

Românii vor beneficia de mai multe servicii medicale gratuite, începând de luna viitoare. Astfel, de la 1 aprilie, copiilor li se vor putea face teste pentru colesterol şi pentru tiroidă. Măsurarea colesterolului rău va fi recomandată şi tinerilor, în scop preventiv, iar medicii de familie vor putea recomanda pacienţilor noi analize, printre care şi investigaţii privind starea ficatului sau osteodensitometria, necesară pentru depistarea osteoporozei. Totodată, cresc tarifele pentru îngrijirea la domiciliu, scrie Jurnalul Național.

Potrivit unui anunţ al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Normele de aplicare în anul 2017 a Contractului-Cadru de acordare a asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate cuprind mai multe noutăţi. 

Astfel, în cadrul serviciilor medicale preventive şi profilactice, spre exemplu, la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc investigaţiile TSH şi FT4 (n.r. - ambele analize pentru testarea funcţiilor tiroidei), iar investigaţia “colesterol total” se înlocuieşte cu “LDL colesterol”, cunoscut drept “colesterolul rău”.   De asemenea, în scop preventiv, se introduce investigaţia “LDL colesterol” şi pentru tinerii cu vârsta peste 18 ani asimptomatici.

De asemenea, din aprilie, câteva investigaţii, care în prezent se fac doar în ambulatoriile de specialitate, vor putea fi prescrise şi de către medicii de familie. Este vorba de osteodensitometrie – o analiză prin care se depistează osteoporoza, feritină serică (investigaţie utilă pentru depistarea anemiei şi a altor modificări hematologice) şi gama GT (analiză necesară în bolile hepato-biliare şi, totodată, cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului).

Tot de luna viitoare, medicii de familie vor primi mai mulţi bani. Astfel, valoarea minimă garantată a punctului “per capita” va fi de 4,8 lei (față de 4,6 lei, în prezent), iar valoarea minimă a unui punct pentru plata pe serviciu medical va fi de 2,2 lei (față de 2,1 lei).

Pentru medicina dentară, se introduce decontarea 100% a serviciilor acordate elevilor, ucenicilor şi studenţilor, cu vârsta între 18 şi 26 ani (inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizează venituri din muncă. În prezent, CAS decontează 60% din tarifele acestor servicii.

Pentru îngrijirile medicale la domiciliu, noile norme prevăd o creştere a tarifului maximal decontat pe ziua de îngrijire, de la 55 la 60 lei, în cazul bolnavilor cu status ECOG 4, şi de la 50 la 55 lei (ECOG 3). Totodată, cresc şi tarifele decontate pentru îngrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 lei (ECOG 4), respectiv de la 60 la 65 lei (ECOG 3), în tariful pe o zi de îngrijire fiind incluse nu numai costurile materialelor sanitare utilizate, ci şi costurile de transport la domiciliul asiguratului.

Tot de la 1 aprilie, în asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate şi pentru acupunctură, valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical creşte de la 2,1 la 2,2 lei.

Etichete: colesterol copii test
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole