Antena 3 CNN Externe Mapamond Copiii care dorm afară, cozi uriașe la pâine și proteste în beznă totală: Cuba este lovită de a patra pană de curent și uraganul Oscar

Copiii care dorm afară, cozi uriașe la pâine și proteste în beznă totală: Cuba este lovită de a patra pană de curent și uraganul Oscar

de Mia Lungu    |   

Uraganul Oscar a lovit Cuba duminică, afectând milioane de locuitori care se confruntau deja cu trei zile fără curent electric, în timp ce noile încercări de a restabili o mare parte din sistemul electric al țării au eșuat. Țara se confruntă luni cu a patra zi de blackout, după ce rețeaua electrică a cedat pentru a patra oară, potrivit CNN.

În capitala Havana, luni dimineață, oamenii au fost văzuți în aer liber, în condiții de iluminare precară, câțiva jucând domino pentru a-și omorî timpul. Copiii aleg să doarmă afară pentru a se răcori de căldura sufocantă din interior - școlile au fost, de asemenea, închise până joi.

Duminică seară, Centrul național pentru uragane (NHC) a anunțat că Oscar a slăbit până la statutul de furtună tropicală și se deplasa spre vest-sud-vestul țării cu o viteză de 6 mp/h.

Duminică după-amiază, sindicatul cubanez al electricității a anunțat că, pentru peste 216.000 de persoane din Havana, un oraș cu 2 milioane de locuitori, au restabilit alimentarea cu energie electrică. Rețeaua electrică a cedat din nou în cursul zilei, pentru a patra oară de vineri până astăzi.

Proteste în beznă

Unii cubanezi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva penei de curent. Mulți dintre ei au bătut în oale și tigăi și au perturbat traficul.

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel i-a criticat pe demonstranți pentru că au provocat dezordine publică, afirmând într-un videoclip postat pe X că „nu vom permite acte de vandalism și cu atât mai puțin alterarea liniștii poporului nostru”.

Cuba a intrat în întuneric vineri, când una dintre principalele centrale electrice ale țării a cedat, potrivit Ministerului Energiei. De atunci, accesul la energie electrică a fost întrerupt pentru majoritatea locuitorilor din această țară de 10 milioane de locuitori, care se străduiesc, de asemenea, să păstreze alimente proaspete și o rezervă constantă de apă.

Locuitorii Havanei stau la cozi pentru pâine

Unii oameni au început să inunde chat-urile WhatsApp cu informații actualizate despre zonele care aveau curent, în timp ce alții au aranjat să depoziteze medicamente în frigiderele celor care au avut curent pentru scurt timp - sau au fost suficient de norocoși să aibă un generator.

În Havana, locuitorii au așteptat ore întregi pentru a cumpăra câteva pâini din puținele localuri care vindeau pâine în capitală. Atunci când pâinea s-a epuizat, mai mulți oameni au susținut cu furie că au fost săriți de la coadă.

Mulți s-au întrebat cu voce tare unde sunt aliații tradiționali ai Cubei, precum Venezuela, Rusia și Mexic. Până acum, aceștia furnizau insulei barili de petrol de care insula avea mare nevoie pentru a menține lumina aprinsă.

Între timp, turiștii erau încă văzuți circulând pe bulevardele principale din Havana în mașini clasice din anii 1950, deși generatoarele multor hoteluri rămăseseră fără combustibil.

Un vizitator străin a declarat pentru CNN că Aeroportul Internațional José Martí din Havana funcționa în întuneric doar cu energie de urgență, adăugând că imprimantele nu funcționau pentru emiterea biletelor și nu exista aer condiționat în terminal.

Reporterii Reuters au fost martorii a două mici proteste în cursul nopții de duminică spre luni, în timp ce au apărut și înregistrări video ale unor proteste în alte părți ale capitalei.

„Am paralizat activitatea economică pentru a genera energie pentru populație”

Guvernul cubanez a anulat cursurile pentru studenți de luni până miercuri, după ce anterior le anulase vineri. De asemenea, a dat instrucțiuni lucrătorilor neesențiali să rămână acasă. Ambasada SUA la Havana va fi deschisă luni doar pentru serviciile de urgență.

Oficialii cubanezi au pus criza energetică pe seama unei confluențe de evenimente, de la sancțiunile economice sporite ale SUA la întreruperile cauzate de uraganele recente și de starea precară a infrastructurii insulei.

Într-un discurs televizat de joi, care a fost întârziat de dificultăți tehnice, prim-ministrul cubanez Manuel Marrero Cruz a declarat că o mare parte din producția limitată a țării a fost oprită pentru a evita ca oamenii să rămână complet fără energie.

„Am paralizat activitatea economică pentru a genera energie pentru populație”, a spus el.

Ministrul sănătății din țară, José Angel Portal Miranda, a declarat vineri, la X, că unitățile sanitare din țară funcționează cu generatoare și că lucrătorii din domeniul sănătății continuă să furnizeze servicii vitale.

Subiecte în articol: uragane pana de curent blackout Cuba Havana
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile