H&M si Next au fost singurele companii care au recunoscut ca au gasit copii muncind in fabricile lor din Turcia, insa exista ingrijorari ca fenomenul ar putea fi mult mai raspandit, mai ales in conditiile in care alte companii nu au spus clar daca folosesc refugiati sirieni in fabricile lor, scrie The Independent, citat de Ziare.com.
Alaturi de China, Cambodgia si Bangladesh, Turcia este una dintre tarile in care se produc multe dintre hainele care ajung apoi in magazine. Fabricile din aceasta tara furnizeaza produse pentru numeroase branduri cunoscute, printre care Topshop, Burberry, Marks & Spencer si Asos.
In acelasi timp, Turcia este tara care gazduieste cei mai multi refugiati sirieni din intrega lume, primind peste 2,5 milioane de oameni care au fugit de razboi inca din 2011.
Un raport intocmit de organizatia nonguvernamentala Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC), care monitorizeaza etica in interiorul marilor companii, a avertizat ca putine branduri iau masuri pentru ca refugiatii vulnerabili "nu fug de conflicte doar pentru a ajunge sa fie exploatati la munca".
Intr-un efort de a face cunoscuta aceasta problema BHRRC a contactat 28 de firme si le-a rugat sa vorbeasca despre fabricile lor din Turcia si despre strategiile de combatere a exploatarii adultilor si copiilor sirieni.
H&M si Next au fost singurele care au recunoscut ca au identificat copii sirieni muncind in fabrici in cursul anului 2015. Ambele branduri au aratat ca au luat masuri pentru ca minorii sa se intoarca la scoala si le-au ajutat familiile, insa nu au specificat ce varsta aveau copiii.
Primark si C&A au declarat ca au identificat refugiati sirieni adulti muncind in fabrici, in timp ce firme precum Adidas, Burberry, Nike si Puma au asigurat ca nicio astfel de persoana nu lucreaza pentru ele in Turcia.