Antena 3 CNN Meteo Copernicus are vești proaste pentru omenire. Serviciul european avertizează că anul 2023 poate să devină cel mai călduros înregistrat vreodată

Copernicus are vești proaste pentru omenire. Serviciul european avertizează că anul 2023 poate să devină cel mai călduros înregistrat vreodată

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:30 05 Oct 2023 Modificat la 09:30 05 Oct 2023

Anul 2023 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunțat joi Copernicus.

Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4 grade mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condițiile în care schimbările climatice "împing" temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mișcările de temperatură.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93 grade Celsius peste temperatura medie pentru aceeași lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică din orice an din setul de date care datează din 1940.

Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

Citește și: Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna | Data la care cad primii fulgi de zăpadă în România

"Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. 

Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an și cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Anul trecut nu a fost un record, deși planeta a fost cu 1,2 grade mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparținea anilor 2016 și 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.

Întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheții din Marea Arctică este cu 18% sub medie.

Citește mai multe din Meteo
» Citește mai multe din Meteo
TOP articole