Antena 3 CNN Politică Controversele Guvernului Grindeanu, după primele zece zile la Palatul Victoria. Principalele decizii care au polarizat scena politică

Controversele Guvernului Grindeanu, după primele zece zile la Palatul Victoria. Principalele decizii care au polarizat scena politică

2 minute de citit Publicat la 14:11 14 Ian 2017 Modificat la 14:11 14 Ian 2017

Zece zile de guvernare PSD, cel puţin la fel de multe controverse legate de măsurile luate de cabinetul Grindeanu. De la sesizarea Avocatului Poporului care i-ar putea deschide uşa Guvernului lui Liviu Dragnea, chiar în a doua zi după instalarea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, la redeschiderea discuţiei pe amnistie şi graţiere.

La fel de multe discuţii au provocat măririle de pensii şi salarii, plus anchetarea bugetelor lăsate de Dacian Cioloş.

Primele zile după instalarea oficială la putere a PSD a fost marcată de decizii care au polarizat scena politică şi dezbaterea publică.

Imediat după învestitură, pe 6 ianuarie, Guvernul a aprobat creşterea salariului minim la 1.450 lei, majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală, majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti, introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi, creşterea punctului de pensie la 1.000 lei, creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei, creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei, reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.

Măsurile au fost criticate de opoziție, care susține că aşa se va arunca în aer bugetul țării. Departamentul pentru Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale a calcula deja cât va costa bugetul de stat masurile adoptate de Guvern şi Parlament.  

Preşedintele Klaus Iohannis a şi anunţat însă că va promulga Legea prin care se elimina plata CASS pentru toate pensiile, precum si a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei.

O altă controversă este sesizarea făcută la CCR de Avocatul Poporului pentru legea care interzice persoanelor condamnate să facă parte din guvern. Dealtfel, cea mai aprinsă polemică a perioadei post-alegeri a fost cea referitoare la desemnarea noului premier care să conducă Guvernul. La doar o zi după învestirea noului Guvern, Victor Ciorbea a contestat principala reglementare care l-a împiedicat pe Dragnea să ajungă în fruntea Executivului, argumentând că această lege ar putea încălca principiul echilibrului puterilor în stat.

Scandal a provocat şi Circulara  care-i repune în funcţie pe directorii de şcoli care au picat la examenul. După ce fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, intezisese prin ordin ca directorii care au picat la concurs sau care nu s-au prezentat la acesta să poată fi instalaţi pe posturile neocupate, sub semnătura noului ministru, Pavel Năstase, pusă un ordin antedatat publicat în Monitorul Oficial, regulile au fost schimbate.

Valul de vreme rea a venit cu încă o măsură rapidă luată de Guvernul Grindeanu, nemulţumit de modul în care a fost gestionată problema deszăpezirii drumurilor. Astfel,  Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, fosta CNADNR, a decis revocarea din funcţie a directorului general, Cătălin Homor.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole