Antena 3 CNN Actualitate Controversatele "oraşe de 15 minute" ar putea deveni realitate în România. Proiectul care a trecut tacit de Senat

Controversatele "oraşe de 15 minute" ar putea deveni realitate în România. Proiectul care a trecut tacit de Senat

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 00:05 03 Iun 2024 Modificat la 00:05 03 Iun 2024

Să ai tot ce ai nevoie aproape de casă, fără a fi nevoie să conduci pentru a ajunge la ele, poate părea un concept de necontestat.

Dar așa-numitele orașe de 15 minute au devenit un element central al teoriilor conspirației despre libertate și schimbările climatice.

În timp ce ideea originală se bazează pe regândirea planificării urbane pentru a se asigura că nimeni nu călătorește mai mult de 15 minute cu bicicleta sau pe jos pentru a ajunge la serviciile esențiale, postările online au evocat în mod fals o viziune distopică în care oamenii sunt împiedicați cu forța să își părăsească locuințele.

Termenul a fost inițial inventat în 2016 de Carlos Moreno, profesor la Sorbona din Paris, ca o modalitate de regândire a planificării urbane. În viziunea sa inițială, nimeni nu s-ar afla la mai mult de o scurtă distanță de mers pe jos de servicii esențiale, cum ar fi spitalele, magazinele sau chiar locul de muncă.

Ideea fusese adoptată de mai multe orașe din întreaga lume, primarul Parisului fiind unul dintre susținătorii săi cei mai mediatizați, înainte ca primele mesaje conspirative să înceapă să apară la sfârșitul anului 2022.

O coaliție de anti-vaxxeri, teoreticieni ai conspirației și influenceri de extremă dreapta au poziționat conceptul de oraș în 15 minute ca fiind un complot totalitar.

Postările de pe rețelele de socializare au sugerat că ideea face parte dintr-o schemă mai amplă a unor organisme internaționale precum Forumul Economic Mondial, o țintă frecventă a narațiunilor conspiraționiste. Aceste grupuri fac adesea afirmații false despre politică, cum ar fi ideea că oamenii vor fi opriți să călătorească la mai mult de 15 minute de la domiciliu.

Dar sămânța acestei mișcări a fost, fără îndoială, plantată în timpul pandemiei COVID. Paranoia cu privire la un "blocaj climatic" a început să crească online în septembrie 2020, după ce scepticii climatici preexistenți au început să răspândească ideea falsă că pandemia a fost pur și simplu un precursor al unui complot mai amplu pentru a controla oamenii și a-i forța să rămână în casele lor.

Controversatele "oraşe de 15 minute" ar putea deveni realitate în România

Este vorba despre un document oficial, aflat în dezbatere în Parlament.  Proiectul PL-x nr. 418/2023 a trecut tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților. 

"Proiectul a trecut de Senat tacit, pentru că nu s-a reușit o discuție la nivelul Senatului cu inițiatorul, pentru că erau foarte multe propuneri care veneau din toate direcțiile, referitor la tot ce înseamnă Codul Urbanismului.

S-a luat decizia să treacă tacit și să ajungă la Camera Deputaților, cameră decizională.

Orașul de 15 minute reprezintă un proiect de urbanism care înseamnă că în 15 minute de mers pe jos poți să ajungi în toate locurile importante pentru tine, însemnând locul de muncă, școala copiilor sau o instituție de sănătate", a declarat Daniel Fenechiu, la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole