Antena 3 CNN Actualitate Controale stricte în Capitală! Românii sunt verificați dacă poartă măști conforme

Controale stricte în Capitală! Românii sunt verificați dacă poartă măști conforme

Mădălina Ignat
2 minute de citit Publicat la 12:42 08 Ian 2022 Modificat la 13:05 08 Ian 2022

Starea de alertă prelungită intră în vigoare începând de azi, pentru încă 30 de zile, iar purtarea măștii medicale sau FFP2 devine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise

Raed Arafat, declarații despre noile măsuri de carantină 

De asemenea, perioada de carantinare şi izolare va fi redusă pentru cei care intra în contact cu persoane infectate.

Potrivit noilor măsuri, contacții direcți vaccinați vor sta doar 5 zile acasă, și nu 14 aşa cum era până acum, în timp ce persoanele nevaccinate vor rămâne în carantină 10 zile.

„Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul Sars-Cov-2, cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeași regulă va fi: dacă este persoană vaccinată sau trecută prin boală atunci are perioada de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioadă de carantină de 10 zile”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

 Purtarea măștii de tip medical sau FFP2, obligatorie în toate spațiile închise și deschise

„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, potrivit hotărârii.

Polițiștii din Capitală verifică locurile aglomerate 

Poliţiştii fac controale în cea mai mare piaţă din Bucureşti, Piaţa Obor, acolo unde verifică dacă măsurile anti-COVID sunt respectate de către oameni.

Oamenii legii verifică dacă oamenii care merg la piață poartă în mod corespunzător masca de protecție.

Măştile textile şi cele din plastic nu mai sunt permise, iar cine nu respectă noua reglementare riscă amenzi de la 500 până la 2.500 de lei.

Sunt menținute măsurile în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, potrivit Medifax.

Ce restricţii mai intră în vigoare

Participarea persoanelor este permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole