Antena 3 CNN Conținut plătit Contractul 5G al Ericsson în România: Cum vor beneficia consumatorii

Contractul 5G al Ericsson în România: Cum vor beneficia consumatorii

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 17:42 21 Iul 2022 Modificat la 17:42 21 Iul 2022

Cu sau fără voia unora, tehnologia viitorului este un fapt ancorat în prezent, reglementat și pus la punct pentru consumatori și furnizori deopotrivă.Impactul acestei noi etape tehnologice asupra telefoanelor smart din întreaga lume a fost atent analizat de Ericsson, care a luat în calcul inclusiv orizontul așteptărilor clienților pentru acest salt esențial în comunicarea rapidă și coerentă prin intermediul tehnologiei 5G.Cumva lucrurile se pot compara cu un joc de ruletă, unde trebuie să îndeplinești condiții cumulative, și culoarea și numărul pariat pentru a beneficia de câștigul maxim.

La nivelul țării noastre lucrurile sunt ceva mai complicate. Fie unii utilizatori de smartphone au abonamente pentru 5G, însă utilizează terminale de tip 4G, fie invers, au un terminal compatibil 5G dar nu au accesat un plan tarifar potrivit 5G. Lucrurile sunt destul de neclare încă pe piața românească, probabil și datorită lipsei unei campanii de informare mai atent puse la punct.

La finele anului trecut, un procent mai mic de 5% dintre utilizatori aveau compatibilitate între telefonul smart și tipul de abonament necesar accesării acestei tehnologii.

Pe de altă parte, multe dintre aplicațiile create pentru o infrastructură de acest nivel sunt încă în stadiul de test sau demo, nefiind complet funcționale deocamdată. Nu putem afirma că tehnologia 5G este la început, dar multe lucruri ar mai fi de pus la punct de ambele părți, furnizor și client.

Ce aduce în plus 5G și care ar fi beneficiile implementării pe scară largă?

Multe s-au scris despre impactul noilor tehnologii și totuși încă multe aspecte sunt de lămurit. Mulți cunoscători ai domeniului au afirmat foarte răspicat că dezvoltarea economică în anii ce urmează ar fi în directă legătură cu posibilitatea, capacitatea guvernelor de a se alinia tehnologiei 5G, în special pe zona sectoarelor industriale.

Pe scurt, viteza mai mare de comunicare, descărcarea datelor în timp superior, permiterea implementării de software care să permită operaționalizarea unor sectoare industriale, creșterea capacităților de stocare a datelor și de schimb de date, toate acestea vor avea un impact pozitiv serios asupra economiei și dezvoltării unor arii mai intens tehnologizate.

Foarte multe analize de piață dau la iveală sume fabuloase de ordinul a miliarde de euro profit, cu prețul de investiție de 5-6 ori mai mic, doar pentru România.

Beneficiile implementării acestei tehnologii sunt în principal economice, cu preponderență în zona producție, industrie, zone rurale și servicii publice, planificate pe acest tipar de smart, inteligent.

Autoritățile de profil, cu rol consultativ pentru Parlament, au identificat o serie de aspecte de care trebuie să se țină cont pe viitor din prisma selectării furnizorilor de 5G, a eliminării sau reducerii riscurilor de securitate inerente în acest proiect, riscurile taxelor suplimentare pentru companiile de telecom care ar determina o reconsiderare a planurilor de modernizare și așa mai departe.

Care este impactul vocilor anti - 5G asupra implementării la scară largă?

În altă ordine de idei, vocile care au fost mereu împotriva dezvoltării tehnologiei, în special a celei despre care discutăm acum, au numeroși adepți din toate straturile sociale, din toate nivelurile de interes sau interese.

Rareori am observat o mai mare înverșunare care să țintească atât de puternic spre o idee inovatoare de evoluție. Cu siguranță noul nu este mereu perceput și ca benefic, neapărat, dar suita de motive prezentate în spațiul public depășește deja orice urmă de științific sau de logic.

Sunt destule opinii neavizate dar cu adepți devotați care luptă destul de insistent în această direcție a evitării, scoaterii în afara legii eventual, a tehnologiei în discuție. Pe de altă parte, nici autoritățile din România nu au aprobat cererile unor companii furnizori de echipamente 5G, motiv de dispută pe viitor.

5G - Cine se va bucura de beneficii și cât de mult va conta în următorul deceniu din punct de vedere economic

Ericsson, compania care furnizează la nivel mondial echipamente, software și servicii către operatorii de telefonie mobilă, este la acest moment autorizată oficial și în România.

Alături de un alt partener din domeniu, furnizor de servicii de internet și telecomunicații, compania pune deja bazele infrastructurii necesare în țara noastră și promite o gamă largă de beneficii pentru toți clienții, persoane fizice sau firme, deopotrivă.

La prima vedere, beneficiile cele mai clare sunt: rapiditate în navigarea pe internet, o mai bună stabilitate a conexiunii în locurile aglomerate, o mai bună experimentare a realității VR, a jocurilor cu rezoluții înalte, foarte bună conectivitate pe aplicațiile de tip business și lista poate continua.

Evident, furnizorii de 5G trebuie să îndeplinească o serie de cerințe și așteptări pe care consumatorii le au. Printre cele mai importante putem să reamintim: o mai bună informare referitoare la aspectele de îmbunătățire de care consumatorii pot beneficia prin trecerea la 5G, o bună calitate a serviciilor de acoperire atât în interior cât și în spații deschise, o mai bună adaptare la cerințele rețelelor pentru 5G și așa mai departe.

La nivelul României, lucrurile se mișcă, încet dar sigur. Procent cu procent, oamenii încep să aibă încredere și să remarce în mod direct beneficiile tehnologiei 5G, în special în ultimul an. Trecerea este destul de lentă, dar procentul despre care vorbeam la început, al celor care au compatibilitatea necesară între device și abonamentul respectiv, tinde să crească.

Beneficiile sunt evidente și alături de un partener dedicat, avizat și aprobat la cel mai înalt nivel, cu siguranță lucrurile vor merge din ce în ce mai bine.

Poate nu mulți realizează încă, dar peste un deceniu sunt șanse foarte mari de a nu te putea conecta la cele mai importante aplicații smart fără să deții un telefon smart cu tehnologie 5G și, evident, abonamentul compatibil care să îți permită accesul.

Cum multe dintre activitățile noastre cotidiene tind să devină extrem de conectate de tehnologie, de la simpla utilizare a telefonului mobil inteligent, a sistemului de supraveghere a casei, la banalele, deja, ședințe online până la controlul prin intermediul internetului a finanțelor, aplicațiilor smart din casă sau, pur și simplu, la programarea unei vacanțe, a biletelor de avion și a camerei de hotel, totul se va filtra prin intermediul internetului, la viteze 5G.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole