Antena 3 CNN Actualitate Locale Containere cu tone de deşeuri, găsite în port de Garda de Coastă

Containere cu tone de deşeuri, găsite în port de Garda de Coastă

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:00 12 Mai 2021 Modificat la 09:10 12 Mai 2021

România a devenit o piaţă ieftină pentru deşeuri şi nimic nu pare să oprească fluxul containelor care vin din Europa de Vest spre incineratoarele de pe pe piaţa românească. În urma verificărilor, oamenii legi au descoperit aproape 1.000 de tone de deşeuri, de metal, hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii.

Ce fel de deşeuri au descoperit autorităţile

"Nu sunt deşeuri verzi. Sunt deşeuri amestecate cu componente electronice, acumulatori, și chiar azbest. Chiar astea fac parte din acea categorie periculoasă, care nu e conformă", a declarat Petrişor Irimia, comisar-şef Garda de Coastă.

O firmă din judeţul Prahova a importat deşeurile din Germania. În acte sunt trecute electorcasnice la mâna a doua, însă în realitate sunt gunoaie industriale şi deşeuri gospodăreşti. Alte câteva zeci de containere au menţiunea pe hârtie, deşeuri verzi. Asta înseamnă colectate selectiv, însă poliţiştii şi inspectorii Gărzii de Mediu au găsit gunoaie nesortate.

"Baterii, bucăți de azbest și alte elemente periculoase pe legislația de mediu, iar aceste deșeuri nu puteau fi valorificate, reciclate într-o instalație din țară autorizată, pentru că sunt amestecate", a adăugat Steluța Popescu, șef Garda de Mediu Constanța.

Care este prețul incinerării unei tone de gunoi în România

Gunoaiele ajung în România din cauza preţurilor scăzute din ţara noastră. În România, preţul incinerării unei tone de gunoi este de până la 30 de euro, în timp ce în Germania este de 500 de euro, iar în Marea Britanie 400 de lire sterline.

Ca să elimine deșeurile astea la gropile de deșeuri din Germania, ar fi trebuit un minim de 1 milion de euro. Dacă nu se iau măsuri legislative foarte curând, nu o să fie bine deloc pentru noi, pentru că devenim un hab de gunoaie", a declarat Teodor Niță, procuror.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului deşeurilor şi fals în declaraţii, iar deşeurile au fost trimise înapoi în Germania. 

Comunicatul transmis de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

Alte 500 de tone de deșeuri, oprite în Portul Constanţa

"În continuarea cercetărilor în cazul din data de 07.05.2021, derulate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai  Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 25 containere sosite în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate cu deșeuri din Germania.

În data de 11.05.2021, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeași firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activități de import în România.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.

Şi în acest caz, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor" se arată în comunicat.

De o săptămână, poliţiştii de frontieră şi agenţii Gărzii de Mediu sunt în alertă. Pe mare, vin valuri de gunoaie. Vinerea trecută au descoperit 10 containere pline cu gunoaie. Luni au mai găsit 15, iar marți alte 25. În acte, apar ca deşeuri reciclabile.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole