Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Consumul de cafeină poate îmbunătăți sănătatea inimii, arată un nou studiu. Câte cești de cafea pe zi recomandă specialiștii

Consumul de cafeină poate îmbunătăți sănătatea inimii, arată un nou studiu. Câte cești de cafea pe zi recomandă specialiștii

de Mia Lungu    |   

O ceașcă de cafea de dimineață poate face mai mult decât să vă înveselească, conform unui nou studiu.

Cantitățile moderate de aport de cafeină - definite ca una până la trei cești de cafea sau ceai pe zi - au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta multimorbiditate cardiometabolică, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Chaofu Ke, profesor asociat de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Soochow din Suzhou, China, potrivit CNN.

Multimorbiditatea cardiometabolică, sau CM, este coexistența a cel puțin două boli cardiometabolice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și hipertensiunea arterială.

„Consumul de cafea și cofeină poate juca un rol protector important în aproape toate fazele de dezvoltare a CM”, a declarat Ke.

Cercetătorii au analizat date de la peste 360.000 de persoane

Cercetătorii au analizat date de la mai mult de 360.000 de persoane din UK Biobank, o bază de date biomedicale mare și o resursă de cercetare care urmărește oamenii pe termen lung. Cei implicați nu aveau boli cardiometabolice la început.

Potrivit studiului publicat marți în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, informațiile au inclus consumul de cafeină autodeclarat de participanți prin cafea sau ceai negru sau verde și bolile cardiometabolice pe care le-au dezvoltat prin intermediul datelor din asistența medicală primară, înregistrărilor spitalicești și certificatelor de deces.

Consumatorii moderați de cofeină au avut un risc redus de multimorbiditate cardiometabolică nou apărută. Riscul a fost redus cu 48,1% dacă au consumat între una și trei cești pe zi sau cu 40,7% dacă au consumat între 200 și 300 miligrame de cafeină pe zi, comparativ cu persoanele care nu au băut sau au băut mai puțin de o ceașcă, a spus Ke.

„Cafeina și substanțele naturale consumate în mod obișnuit care conțin cafeină pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară”

Studiul a avut un eșantion mare și a folosit mai mulți biomarkeri pentru a susține concluziile, ceea ce îl face o privire puternică asupra modului în care cofeina afectează sănătatea inimii, a declarat Dr. Gregory Marcus, șef asociat de cardiologie pentru cercetare și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco. El nu a fost implicat în cercetare.

„Aceste observații se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi că cafeina și substanțele naturale consumate în mod obișnuit care conțin cafeină, cum ar fi ceaiul și cafeaua, pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară”, a declarat Marcus.

Deși noul studiu ar trebui să îi liniștească pe cei care au deja un obicei cu cafeaua sau ceaiul, nu este neapărat un semn pentru a începe o rutină regulată de cofeină, a spus Marcus.

„De asemenea, este important să menționăm că mai mult nu este neapărat mai bine”, a spus el.

„Deși cafeina, cafeaua și ceaiul în cantitățile descrise în acest studiu ... sunt într-adevăr sănătoase, există, de asemenea, dovezi puternice că dozele mari de cafeină, în special atunci când sunt incluse în preparate artificiale, cum ar fi băuturile energizante, pot provoca de fapt probleme dăunătoare și chiar periculoase ale ritmului cardiac.”

Subiecte în articol: cafea cafeină studiu studii inima ceai
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile