Antena 3 CNN Life Consumul ridicat de sare, riscant pentru organism. Specialiștii avertizează asupra unui nou efect periculos

Consumul ridicat de sare, riscant pentru organism. Specialiștii avertizează asupra unui nou efect periculos

Maria Zărnescu
1 minut de citit Publicat la 16:55 03 Mai 2021 Modificat la 16:55 03 Mai 2021

Un studiu recent, însă, a descoperit noi efecte periculoase pentru sănătate. Mai exact, nivelul ridicat de sare poate face organismul mai vulnerabil la bolile cauzate de bacterii. Astfel, sarea, consumată în exces, poate afecta și imunitatea.

Studiul a fost publicat în revista Circulation și are la bază cercetării din 2015, pe care le completează. Potrivit acestuia, o cantitate mare de sare, ce ajunge în sânge, poate afecta modul în care celulele albe reacționează în momentul în care detectează o celulă nesănătoasă.

Echipa de oameni de știință a analizat modul în care este afectat metabolismul celulelor imune, care au fost expuse la concentrații mari de sare.

Astfel, oamenii de știință au remarcat cum sarea poate influența imunitatea, prin perturbarea lanțului respirator. În acest mod, celulele produc mai puțin ATP, adenozin trifosfat și mai puțin oxigen. ATP este recunoscut pentru faptul că alimentează toate celulele din organism, oferind energie pentru masa musculară.

"Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune", a explicat profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, potrivit Digi 24.

Experții în nutriție sunt de părere că cinci sau șase grame de sare sunt cantitate la care oamenii ar trebui să se limiteze atunci când consumă sare.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole