Antena 3 CNN Life La ce te ajută consumul periodic de porumb dulce

La ce te ajută consumul periodic de porumb dulce

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:25 25 Ian 2022 Modificat la 13:46 25 Ian 2022

Civilizațiile din acele timpuri străvechi, precum mayașii sau olmecii, l-au adoptat ca aliment de bază. În prezent, alături de grâu, este una dintre cele mai populare culturi cerealiere la nivel mondial, SUA fiind de departe cel mai mare producător de porumb din lume.

Există mai multe soiuri de porumb, de la cel furajer, cel special pentru popcorn până la porumbul dulce despre care vei afla mai multe informații în rândurile de mai jos.

Ce este porumbul dulce

Porumbul dulce, cunoscut și sub numele de porumb zaharat, este o cereală anuală foarte apreciată pentru nutriție și sănătatea organismului, dacă este consumată corect și periodic. Culoarea boabelor diferă de la un galben deschis la diverse nuanțe aurii, în funcție de soi sau hibrizii de porumb. Față de porumbul furajer, știuletele este mai mic, iar bobul este de esență moale și dulce. Este tipul acela de porumb pe care îl cauți în supermarketuri și magazine, gata să fie consumat în diferite preparate sau garnituri.

Cultivare și recoltare

Cultivarea lui se face prin semănat pe câmpuri fertile și bine irigate. Perioada de cultivare este din aprilie-mai până cel târziu în iulie, când de regulă mulți fermieri încep deja recoltarea sa. Porumbul dulce se recoltează etapizat și manual, ideal pe o vreme răcoroasă, spre deosebire de porumbul furajer, care se recoltează cu combine agricole echipate cu hedere porumb. Cel mai bun moment de recoltare a știuleților este atunci când boabele intră în „faza de lapte”, adică atunci când nu sunt coapte și au active substanțe hrănitoare pentru organismul uman. Dacă se întârzie recoltarea lui, atunci boabele de porumb devin tari, crește conținutul de amidon și se pierd multe din valorile nutritive.

Beneficii diverse pentru organism

Consumul optim de porumb dulce îți poate aduce numeroase beneficii pentru buna funcționare a organismului și menținerea stării de sănătate, după cum urmează:

  • Este bogat în antioxidanți care mențin celulele organismului sănătoase, fiind utili în prevenția apariției bolilor canceroase.

  • Conține vitamine din complexul B, inclusiv acid folic (B9), atât de vital sănătății inimii și circulației sângelui. De asemenea, mai conține o sursă de criptoxantină care este transformată în Vitamina A de organism. Aceasta este importantă pentru multe procese vitale, precum asigurarea sănătății ochilor și a pielii.

  • Conține diverse minerale necesare organismului, precum calciu, potasiu sau fosfor.

  • Ajută la o bună funcționare a colonului, implicit la procesul de digestie datorită prezenței fibrelor.

  • Unele studii relevă că nutrienții și substanțele naturale din componența porumbului dulce pot ajuta la afecțiuni precum ulcer, gastrită, artrită, diverse infecții sau recuperare în urma răcelilor și gripelor, datorită antioxidanților și prezenței vitaminei A.

Cum să consumi porumbul dulce

Porumbul dulce îl vei găsi ușor în foarte multe magazine alimentare, cel mai adesea ambalat în conserve. Desigur, ideal este să îl consumi în stare proaspătă, dar asta se poate face doar în perioada de recoltare, adică vara. Porumbul dulce se mai poate păstra și în stare congelată sau poți alege să-ți faci propria rețetă de conservă la borcan.

După preferințe, acesta poate fi consumat în mai multe feluri de mâncare, fiert, copt, pe grătar sau la cuptor, precum și servit drept garnitură. În plus, porumbul dulce este benefic și în programele de dietă, având undeva la 85 de calorii la 100 de grame.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole