"Discutăm despre un fenomen pe care l-am identificat în ultimii ani: foarte rar mai găseşti la spital pacienţi care să fie dependenţi doar de o singură substanţă. De cele mai multe ori, la testele toxicologice pe care le facem în spital, identificăm 2-3 sau mai multe substanţe, ceea ce ne arată că în acest fenomen al drogurilor, oamenii au început să combine mai multe substanţe. Şi combinarea de medicamente cu droguri reprezintă un mare risc, pentru că efectele se cumulează, iar riscurile sunt foarte mari", a atras atenţia medicul Radu Ţincu, joi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Medicul a explicat ce se întâmplă în creier, atunci când folosim droguri.
Spre exemplu, în cazul celor inhibitorii (opioide, heroină, somnifere), ele creează o stare de linişte, apatie, chiar dacă ai probleme în viaţa reală, ele încep să dispară, crezi că lucrurile s-au rezolvat şi apare o stare de bine.
"În raport cu realitatea, e o mare păcăleală şi aceste persoane vor reveni la starea reală", spune doctorul, moment în care, de cele mai multe ori, ei vor lua o nouă doză, ca să revină la acea stare falsă de bună dispoziţie.
În cazul substanţelor stimulatoare ale creierului (amfetamine, ecstasy, marijuana), ele produc o activare a sistemului nervos central, persoana respectivă are impresia că gândeşte mult mai repede, e mai deşteaptă, are o energie inepuizabilă.
"În realitate, însă, organismul este suprasolicitat şi aceşti pacienţi ajung epuizaţi la spital, unde rămân internaţi pentru a-şi putea reveni", spune dr. Ţincu.
A treia categorie este cea a substanţelor halucinogene (ciuperci halucinogene, combinaţii de somnifere cu alte tipuri de substanţe), care creează halucinaţii vizuale şi auditive.
"Sunt extrem de periculoase, pentru că aceste persoane pot să devină violente cu propria persoană sau cu cei din jur. Aceste halucinaţii le pot dicta anumite ordine şi ei nu au cum să diferenţieze dacă e ceva real sau nu. Unii au încercat să-şi ia viaţa", a atenţionat medicul Radu Ţincu.
Doctorul spune că episoadele delirante în urma consumului de droguri pot avea efecte şi luni de zile, mulţi necesitând internare la psihiatrie, pentru controlul simptomelor.
Sfat de sănătate. Ce se întâmplă în creier când luăm droguri