Antena 3 CNN Actualitate „Prevenție, nu adicție”. Soluții împotriva fenomenului consumului de droguri în rândul tinerilor

„Prevenție, nu adicție”. Soluții împotriva fenomenului consumului de droguri în rândul tinerilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:31 02 Iul 2024 Modificat la 18:31 02 Iul 2024

Vârsta consumatorilor de droguri din România și Europa este tot mai mică, iar cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. De exemplu, anul trecut, 15% din tinerii europeni, unii cu vârste de numai 15 ani, au declarat că au consumat canabis. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că acum consumatorii nu se mai opresc la o singură substanță, ci folosesc cocktailuri și, astfel, ajung foarte rapid să facă supradoză.

În cadrul Conferinței naționale ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“, au participat reprezentanți de ministere, specialiști, doctori, precum și actori privați și au identificat soluții pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor din România.

Din păcate, fenomenul consumului de droguri ia amploare din ce în ce mai tare la noi în țară, mai ales în rândul tinerilor. Unii dintre adolescenți ajung să consume droguri de la vârsta de 10-11 ani, iar școlile nu le oferă siguranță deplină.

Un sondaj realizat de Prefectura București arată că unul din trei copii care învață în Capitală spune că în școala lui consumul de droguri e o problemă.

„Drogurile clasice nu sunt cele care ne înspăimântă cel mai tare. Acum sunt alte substanțe care care ne îngrijorează, începând cu tutunul, pentru că vârsta de consum în ceea ce privește tutunul a scăzut în jurul vârstei de 10 ani.

Dacă vorbim de drogurile ilicite, într-adevăr, putem vorbi de vârsta medie de consum de 13 ani. Consumul de medicamente, fie că vorbim de cele prescrise medical sau cele fără prescripție medicală, sunt o îngrijorare pentru noi toți”, a declarat Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog.

Amploarea fenomenului se vede cel mai bine în unitățile de primiri urgențe (UPU), acolo unde medicii au tot mai multe cazuri de tineri consumatori care fac supradoză.

„Acum 10 ani, nu existau copii de 12-13 ani care să se interneze în spitale cu supradoze de substanțe psihoactive. Faptul că în ultima perioadă nu mai discutăm de adicție doar la o substanță, vorbim de poliadicții, chiar este halucinant, mai ales să vezi un buletin de analize cu șase-șapte substanțe psihoactive simultan și alcool la un tânăr de 17-18 ani”, a declarat Radu Țincu, medic toxicolog Floreasca.

Maria Moreira, reprezentant EMCDDA, a declarat că fenomenul consumului de cocaină și canabis este în creștere în Uniunea Europeană.

”Consumul multiplu de droguri este un fenomen frecvent în zilele noastre. Puțini sunt cei care folosesc doar o singură substanță, ei folosesc de obicei două, trei sau chiar mai multe substanțe psihoactive, fie simultan, fie una luată după alta”, a declarat Maria Moreira, reprezentant EMCDDA.

Consumul de droguri se observă și în apele reziduale din Capitală

Consumul crescut de droguri se vede și în apele reziduale din Capitală. Agenția Națională Antidrog a luat mai multe probe din apele Bucureștiului și a descoperit că în canale se regăsesc substanțe precum cocaină, ecstasy și chetamină.

Rezultatele au arătat că, în timpul săptămânii, cel mai consumat rog este chetamină, o cantitate de trei ori mai mare găsită în apele uzate din București față de media orașelor occidentale. În weekend, însă, situația se schimbă. Cele mai consumate droguri sunt cocaina și ecstasy.

„Informația pe care noi o obținem pe baza acestor studii ne oferă o imagine cu privire la consumul acestor substanțe. Ne dă o imagine asupra ceea ce se consumă într-un areal dat. Nu putem să estimăm, pe baza datelor, numărul de consumatori, dar putem să ne adaptăm, spre exemplu, activitățile de prevenire astfel încât să targetăm consumul problematic pe o anumită substanță sau o anumită plajă de substanțe”, a declarat Cătălin Negoi Niță, director adjunct ANA.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole