Conferința Națională "Viitorul a început ieri! Educație și traditie - model de dezvoltare pentru noile generații" a fost organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul sub egida aniversării a 105 ani de istorie românească: Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, artizanii Unirii Basarabiei cu România.
"Nu o să termin cu problemele edilitare niciodată, probabil nici cu asfaltatul, dar avem ca obligaţie ca moştenirea pe care ne-a lăsat-o unul din înaintaşii noştri, care se numeşte Alexandru Marghiloman, să o ducem mai departe.
Acest om a crezut în unitatea neamului românesc, a crezut în această patrie care este România, iar pe 27 martie 1918 a fost alături de Ion Inculeţ şi de deputaţii din Sfatul Ţării, acolo la Chişinău, în acea sală în care s-a ţinut şedinţa Sfatului Ţării şi a fost acel vot extraordinar pentru naţia română şi am crezut că este de datoria noatră să facem aceste două monumente.
Noi suntem înfrăţiţi cu raionul Ialoveni pentru Ialoveniul este şi locul de naştere, în comuna Răzeni, al lui Ion Inculeţ şi nu exista absolut nicio statuie a lui Marghiloman şi a lui Inculeţ în Republica Moldova cum nu exista nici în România până să facem statuia lui Alexandru Marghiloman în Parcul Marghiloman, o altă moştenire lăsată fizic de familia Marghiloman pentru Buzău.
A fost un moment extraordinar. Pot spune, fără lipsă de modestie, că a fost chiar un moment istoric", a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
Pe acelaşi subiect: Monument ridicat în Republica Moldova de Primăria Buzău în memoria lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România