Părintele Constantin Necula a fost prezent la Alba Iulia, la cea de-a 15-a ediţie a Târgului de Carte "Alba Transilvana", unde a susţinut conferinţa "Cultura cărţii. Cartea Culturii", lansând, totodată, volumul "Taina risipirii în Lumină".
Preotul a afirmat, în cadrul conferinței, în urma unei întrebări adresate de un spectator, că România prezintă o mare lipsă de meseriași.
"Eu cred fundamental că ţara, dacă duce lipsă acum de ceva, este de meseriaşi. Noi tot spunem că ducem lipsă de profesionişti. Nu, doar îi avem, au nişte patalamale de cade peretele pe ei.
Nu mai avem sudori. Să nu vi se strice ceva la maşină, că trebuie să cumpăraţi alta nouă. Doamne ferește să aveți nevoie să reparați vreo instalație. (...)
Poate că şansa unică pe care o avem acum este de a restarta un pic profesionalizarea meseriaşului (...) poate că o să ne prindă bine. Cred că undeva ne-am rupt", a spus părintele Necula.
Acesta a făcut trimitere la o fabrică din Brașov, unde, în trecut, au lucrat numeroși oameni, însă în locul ei s-a construit un mall. Potrivit preotului, românii au devenit consumatori din producători.
"În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori, nu spun consumişti neapărat în sensul negativ. Marea artă a meseriaşului este să nu îşi piardă talentul.
La noi, aici se vede mediocritatea. Tot ce cumpărăm se strică repede sau rezistă foarte mult, dar nu pe bază de muncă, ci pe bază de conservanţi.
Aici este, de fapt, diferenţa între artă şi meserie. Dacă este vreuna, este faptul că arta conservă meseria, iar meseria arta", a spus Constantin Necula.