Antena 3 CNN Life Prof. Constantin Dulcan, despre cum ne putem feri de bolile produse pe bază de stres

Prof. Constantin Dulcan, despre cum ne putem feri de bolile produse pe bază de stres

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan a fost invitatul Florentinei Fântânaru în ediția de duminică a emisiunii De-a viața ascunselea, la Antena 3. Acesta a vorbit despre cum putem să ne protejăm de pandemia COVID-19 reducând stresul și cum ne putem feri de emoțiile negative care afectează sistemul imunitar.

de Mia Lungu    |   

Vorbim de două tipuri de stres: stresul acut care este o reacție fiziologică și stresul cronic la care suntem supuși încontinuu. Iată această pandemie, la care știrile niciuna nu este mai bună decât altă. Asta se cheamă stres cronic.

Ce se întâmplă în timpul unui stres cronic

"Capacitatea noastră de apărare, sistemul imunitar, scade.

Secreția de cortizol blochează o serie de factori la nivel de creier.

Mitocontriile, moștenite de la mama, reacționează la stres. La lipsa de mișcare. La monotonie. Structurile care au nevoie de consum de energie, deci de cele mai multe mitocontrii, sunt creierul, inima și mușchii. Din păcate numărul lor scade. Și atunci intervine nevoie de a menține numărul de mitocondrii."

Ce înseamnă gând negativ

"Ura - e un câmp de energie cu o frecvența joasă.

Invidia, calomnia, instigarea, gelozia, denigrarea. Toate acestea sunt pe o frecvența scăzută și evident că structura noastră, sistemul imunitar reacționează la stă, și cordul, creierul reacționează, și ne face extrem de vulnerabili în față unor factori patogeni cum este virusul acesta.

Frica este unul din factorii care ne scad enorm de mult frecvența.

A crea omului o stare bună de dispoziție sau o stare propice apărării, întăririi  imunitățîi lui. Dacă toată ziua îi speriem…"

Medicul trebuie să se gândească și la riscurile virozei, ale bacteriei dar și la psihologia pacientului

"Între astea trebuie să fie un echilibru. Trebuie să gândim, să protejăm și psihicul uman. Este obligatoriu că cei care gestionează toată această poveste să se gândească și la un aspect și la altul.

Orice regim, orice stăpân în lumea asta, trebuie să gândească în primul rând să fie în acord cu psihologia umană. Tot ce este împotriva psihologiei umane înseamnă boală, patologie.

Empatia poate schimba lumea. Trebuie să cultivăm emoțiile de ordin pozitiv superior. 

Trebuie măcar 40 de minute pe zi în care să lăsăm la o parte tot ceea ce este negativ și să ne înconjurăm de o atmosfera propice sănătății, o gândire propice. Circuitele noastre nervoasă au nevoie de o chimie favorabilă stării de sănătate și longevității".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile