Antena 3 CNN Actualitate Decizie în Consiliul JAI. România și Bulgaria intră în Schengen terestru la 1 ianuarie

Decizie în Consiliul JAI. România și Bulgaria intră în Schengen terestru la 1 ianuarie

Ioana Coman
7 minute de citit Publicat la 07:00 12 Dec 2024 Modificat la 14:59 12 Dec 2024

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a decis astăzi, la Bruxelles, ca România și Bulgaria să intre complet în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Este un moment extrem de important pentru țara noastră, care a așteptat de ani buni un vot favorabil pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație. 

UPDATE 12.10 "A fost o muncă de durată. Mulțumesc românilor care au avut răbdare cu noi, să aștepte acest moment, am simțit orizontul de așteptare, neumlțumirile, tensiunea prin care au trecut toți cei care treceau frontieră. Am călătorit cu mașina ca să văd ce simt cei care trec frontieră. Cel mai greu a fost că nu am putut să comunicăm progresele. Este rezultatul unei munci de echipe.

Discuții au fost până aseară târziu. Am plecat de la înțelegerea corectă a motivelor de refuz. Au fost diverse conjuncturi politice și geo-politice, dar și situația de la frontiere si migrația, care au fost invocate. A fost și MCV, care a dispărut acum 2 ani și jumătate. Am făcut un pas anul trecut la Viena la întâlnirea cu Gerhard Karner, am întrebat ce probleme are Austria. Apoi a fost o muncă în teren, de a combate migrația ilegală și de a proteja mai bine frontierele. A scăzut cu 80% migrația ilegală. Am convins că România este un partener solid. Am apăsat mult pe pedala construcției europene, Schengen este un exemplu că Europa progresează, mai ales în contextul actual, când sunt atacuri la construcția europeană. Am încercat să conectez dosarul Schengen la o tema mai largă.

Nu este munca unui singur om. S-a colaborat foarte bine de la premier, ministru de externe, de interne, președinte etc. De asemenea, şi colegii mei din MAI.

Întâlnirea Iohannis - Nehammer de la ultimul consiliu UE a fost crucială. Întâlnirile premierului au fost importante.

Am fost surprins de aplauze. Nu am vrut să am o foaie în față, am vrut să vorbesc spontan. A fost prima dată când în Consiliul JAI se aplaudă ministrul", a declarat ministrul cătălin Predoiu, la Antena 3 CNN.

UPDATE 11.05 "România aderă în totalitate la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, în urma deciziei JAI de astăzi. Un beneficiu major pentru economia noastră și călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care trăiesc și călătoresc în UE", a scris pe X Marcel Ciolacu.

UPDATE 11.00 "S-a decis. E un merit. România și Bulgaria vor intra pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări oamenilor din ambele țări care au muncit din greu pentru asta. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită", a scris pe X preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.  

UPDATE 10.50 S-a luat decizia oficială în JAI pentru eliminarea frontierelor. România intră în Schengen, inclusiv terestru.

UPDATE 10.30 Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat joi că în ședința de joi se poate lua decizia intrării în Schengen și că anticipează că vor fi discuții despre situația din Orientul Mijlociu și problema migrației, discuții pentru care România e pregătită. 

"Îi asigur pe toți cetățenii români că am făcut tot ce ține de noi ca să avem un rezultat pozitiv azi. Intrăm în sală determinați să obținem acest rezultat.

Vrem, suntem pregătiți de Schengen, vrem ca asta să se întâmple azi.

A fost o zi importantă în Parlamentul olandez ieri. Votul a fost pentru aderarea României și Bulgariei. Primele 6 luni vor arăta așa cum arată la frontiera dintre Ungaria și Austria. Scopul a fost să eliminăm aceste cozi de la frontieră. Avem una dintre cele mai bune poliții de frontieră.

E o ședință complicată de evoluția din Orientul Mijlociu, Siria în special, va genera fără îndoială efecte în ce privește migrația. Mă aștept să fie discuții despre asta, dar suntem pregătiți, putem aborda orice subiect cu argumente.

Obiectivul e să dispară cozile de km de la vămile noastre", a declarat Cătălin Predoiu.

Știrea inițială

Pe ordinea de zi a Consiliului JAI, care va avea loc la Bruxelles, a fost trecut și punctul „Decizia Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea”.

La Consiliul JAI va participa și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 

Ce este Consiliul JAI

Consiliul JAI este format din miniștrii de interne și de justiție ai statelor membre ale Uniunii Europene. Una dintre funcțiile acestui consiliu este de a decide extinderea spațiului Schengen, care permite circulația fără controale la frontieră între țările membre. 

În cazul României, pentru a deveni membru Schengen, este necesar un vot unanim al celor 27 de state membre.

Deși există un sprijin larg din partea majorității statelor membre, Olanda și Austria au exprimat în trecut rezerve față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. În special, Austria a fost vocală, argumentând că extinderea spațiului Schengen ar putea crește presiunile migratorii pe ruta Balcanilor de Vest.

Austria a anunțat deja că renunță la veto

România şi Bulgaria au intrat în aprilie în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar Austria s-a opus prin veto admiterii depline a celor două ţări în spaţiul european de liberă circulaţie, acuzându-le că nu combat suficient migraţia ilegală.

Cu toate acestea, ultimul obstacol în calea aderării celor două ţări la spațiul Schengen a fost înlăturat. După lungi negocieri, Austria a anunțat că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin vocea ministrului său de interne, Gerhard Karner.

„Putem trece la următorul pas la JAI”, a afirmat Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. „După «Schengen aerian», «Schengen terestru» este, acum, deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner.

Singurul lucru față de care planează o doză de incertitudine este prevederea privind menţinerea controalelor la frontierelor terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, cum se menţionează în declaraţia comună a României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei dată publicităţii la Budapesta, pe 22 noiembrie.

Întrebat despre acest lucru, oficialul UE citat a declarat că „posibila introducere a controalelor la frontierele interne de către Bulgaria şi România este o decizie naţională”.

Cel mai probabil decizia privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei va fi însoţită de o declaraţie comună a celor două ţări cu Austria, aşa cum s-a întâmplat şi cu decizia din 30 decembrie 2023 privind aderarea cu frontierele aeriene şi maritime şi care făcea referire la „continuarea eforturilor comune de a combate migraţia ilegală”.

Austria şi-a folosit dreptul de veto în 2022 pentru a bloca extinderea spațiului Schengen, în ciuda recomandării Comisiei Europene, deoarece a considerat că frontiera externă a Uniunii Europene nu este bine protejată în România şi Bulgaria împotriva imigraţiei ilegale. Ulterior, după lungi negocieri, a permis celor două țări să intre în Schengen cu frontierele maritime și aeriene de la 31 martie.

Ce înseamnă aderarea completă la Schengen pentru România

Aderarea completă a României la spațiul Schengen este crucială din mai multe perspective:

1. Eliminarea timpilor de așteptare la granițe

Pentru transportatori și cetățeni, controalele la frontierele terestre generează costuri și întârzieri semnificative. Aderarea ar elimina aceste obstacole, ceea ce ar reduce costurile logistice și ar facilita circulația mărfurilor și a persoanelor.

  • Impact economic: Transportatorii rutieri ar economisi sute de milioane de euro anual prin eliminarea timpilor de așteptare la granițe.
  • Mobilitate sporită: Cetățenii ar putea călători liber fără să fie opriți pentru controale la frontiere.

2. Consolidarea poziției economice

România ar deveni mai atractivă pentru investitori, deoarece ar beneficia de integrarea deplină în piața unică europeană. De asemenea, fluxurile comerciale ar fi mai eficiente:

  • Logistică îmbunătățită: Schimburile comerciale cu țările UE s-ar desfășura mai rapid.
  • Creșterea competitivității: România ar avea un avantaj comparativ pe piețele externe.

3. Integrare simbolică și politică

Accesul complet la spațiul Schengen ar avea o valoare simbolică importantă pentru România, demonstrând integrarea deplină în Uniunea Europeană.

  • Egalitate în cadrul UE: Eliminarea controalelor terestre ar pune România pe picior de egalitate cu celelalte state membre.
  • Consolidarea apartenenței: Ar elimina sentimentul de marginalizare din cauza controalelor la frontiere.

4. Facilitarea turismului și a mobilității

România ar deveni mai accesibilă pentru turiștii din UE, ceea ce ar stimula sectorul turistic. În același timp, românii ar putea circula fără restricții prin toate statele membre Schengen, inclusiv la granițele terestre.

5. Securitate mai eficientă

Participarea la mecanismele Schengen implică schimburi de informații prin sistemele comune (ex. SIS – Sistemul de Informații Schengen). Astfel, România ar contribui mai eficient la asigurarea securității europene, fără să fie privită ca un „punct slab” al frontierei externe.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole