Antena 3 CNN Actualitate Consiliul Anti-Discriminare se auto-sesizează în cazul viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu

Consiliul Anti-Discriminare se auto-sesizează în cazul viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu

2 minute de citit Publicat la 21:28 04 Apr 2019 Modificat la 21:28 04 Apr 2019

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu, cel care i-a trimis o scrisoare dură liderului Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, Maximilian Katz.

„Nu știu cine și ce vă aduce prin România, dar este evident că sunteți străin de acest neam și, pe cale de consecință, de istoria poporului român. (...) Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit și să mă lăsați să am eu grijă de morții neamului meu. (...) Nu vă voi saluta cu deosebită considerație, așa cum este normal, pentru că nu vă bucurați de considerația mea. În altă ordine de idei, sunt bucuros că oameni ca dvs. sunt preocupați de subiecte pe care domnia voastră le tratează, sigur, în calitate de musafir în țara mea”, se arată în scrisoarea semnată de Aurelian Bădulescu.

Anunțul auto-sesizării a fost făcut de președintele CNCD, Csaba Asztalos, pe pagina sa de Facebook.

Scrisoarea viceprimarului Capitalei apare în contextul în care acesta a criticat recent amplasarea unui muzeu al Holocaustului în centrul Bucureștiului pentru că acesta este "încărcat de românism" și în plus, a propus amplasarea unei statui a Mareșalului Ion Antonescu în Capitală.

Ideea amplasării unei statui a lui Ion Antonescu în centrul Bucureștiului a stârnit și reacția Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian.

"Este o persoană într-o poziție publică și vorbește, vreau să cred, fără să se gândească. Nicun om cu capul pe umeri nu poate să emită în public asemenea afirmații. Avem ordonanța de urgență 31/2002 care este foarte clară în ceea ce privește pedepsele pe care le poate primi o persoană care dorește să facă cultul unui criminal de război pe spațiul public. (…)  Sunt sondaje în România privind percepția imaginii lui Ion Antonescu și sunt procente cu două cifre care încă îl consider erou național (…) Opiniile oamenilor sunt în funcție de gradul de informare, de cultură și de cum cunosc istoria", a spus acesta, citat de RFI.

Zeci de morminte evreiești, distruse în Huși

La 330 de kilometri de București, un alt incident cu tentă antisemită stârnește valuri. 73 de morminte dintr-un cimitir evreiesc au fost devastate. Poliția a declanșat o anchetă, Episcopia ortodoxă a Hușilor și-a exprimat solidaritatea cu comunitatea evreiască, dar vinovații încă nu au fost găsiți.

Cine a fost Ion Antonescu

Personaj controversat a istoriei secolului trecut, mareșalul Ion Antonescu a fost președintele Consiliului de Miniștri, conducând statul român într-o alianță alături de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în anii '40. Considerat a fi responsabil pentru politica antisemită a statului român din acei ani, Ion Antonescu a fost înlăturat de la putere pe 23 august 1944, arestat și deținut în URSS, iar ulterior condamnat la moarte pentru crime de război și executat la 1 iunie 1946 la Jilava.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole