Antena 3 CNN Externe Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență după atacul rusesc asupra centralei nucleare din Ucraina: Lumea ”abia a evitat” o catastrofă

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență după atacul rusesc asupra centralei nucleare din Ucraina: Lumea ”abia a evitat” o catastrofă

Cerasela Stafie
3 minute de citit Publicat la 21:09 04 Mar 2022 Modificat la 21:09 04 Mar 2022

Update, ora 20:30: Ambasadorul SUA la ONU spune că lumea a ”evitat cu puțin” catastrofa nucleară

Ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că lumea ”abia a evitat o catastrofă nucleară aseară”, după incendiul de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Ea a numit reacțiile Rusiei ”nechibzuite” și ”periculoase”, spunând că pune cea mai mare centrală nucleară în pericol grav și amenință siguranța civililor din Rusia și din întreaga Europă. Acesta a cerut Rusiei să-și retragă trupele din fabrică pentru a se asigura că operatorii au acces deplin la amplasament și sunt capabili să comunice cu autoritățile de reglementare, să asigure schimbările de tură și stabilitatea și securitatea fabricii.

”Electricitatea fiabilă este vitală pentru instalația nucleară, la fel ca și generatoarele diesel și combustibilul de rezervă. Trebuie menținute coridoare de tranzit sigure”, a spus ea.

”Rusia trebuie să oprească orice utilizare ulterioară a forței care ar putea pune în pericol mai mult toate cele 15 reactoare operabile din Ucraina – sau ar putea interfera cu capacitatea Ucrainei de a menține siguranța și securitatea celor 37 de instalații nucleare și populațiile din jur”, a adăugat

Thomas-Greenfield a lăudat ”capacitatea operatorilor ucraineni de a menține toate cele șase reactoare în condiții de siguranță în timp ce sunt atacați și de a raporta așa cum au putut autorității lor nucleare. Suntem profund îngrijorați de faptul că operatorii ucraineni își fac acum treaba sub o presiune extremă”, a adăugat ea.

SUA îl sprijină pe directorul AIEA în eforturile sale de a asigura siguranța nucleară și de a ”preveni catastrofa nucleară în Ucraina”

Ambasadorul SUA la ONU i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să nu-și trimită trupele într-o ”misiune sinucigașă” împotriva unei centrale nucleare. ”Facilitățile nucleare nu pot deveni parte a acestui conflict. Domnul Putin trebuie să oprească această nebunie și trebuie să o oprească acum”, a adăugat 

Între timp, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat consiliului că centrala nucleară este pe deplin operațională și nu există nicio amenințare cu o eliberare de material radioactiv.

Nebenzia a insistat că există o ”isterie artificială” și ”minciuni despre modul în care trupele ruse au atacat centrala nucleară Zaporizhzhia”. El a susținut că zona a fost ocupată de armata rusă pe 28 februarie și că în zona adiacentă Zaporizhzhia, o patrulă mobilă rusă a fost atacată de un ”grup de sabotaj” ucrainean.

Uzina și teritoriul adiacent sunt păzite și au fost aduși experți pentru a gestiona instalația, iar o situație similară există și la Cernobîl, a adăuga acesta. Securitatea instalației este asigurată de forțele armate ruse și operatorii ucraineni, a adăugat.

”Împreună cu oamenii din Belarus și Ucraina, am trăit tragedia de la Cernobîl, așa că suntem mai interesați decât majoritatea să menținem o situație normală de radiații pe întreg teritoriul Ucrainei”, a mai spus ambasadorul rus.

Știre inițială: Forțele de invazie ruse au capturat vineri cea mai mare centrală nucleară din Europa, după lupte grele în sud-estul Ucrainei, declanșând o alarmă globală. Din fericire, incendiul uriaș izbucnit într-o clădire de adiacentă a fost stins și oficialii au spus că instalația este acum în siguranță.

Ministerul rus al Apărării a acuzat un ”atac monstruos” al sabotorilor ucraineni și a spus că forțele sale dețin controlul.

”Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Irlanda, Norvegia și Albania au convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU la 11:30 ET, după atacul Rusiei asupra centralei nucleare Zaporizhzhya din Ucraina”, a declarat Olivia Dalton, purtătorul de cuvânt al misiunii SUA la Națiunile Unite, într-o postare pe Twitter, scrie Reuters.

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, vor face observații la întâlnire. Organizația Națiunilor Unite a fost în fruntea eforturilor diplomatice privind invazia Rusiei asupra Ucrainei, convocând Consiliul de Securitate și Adunarea Generală de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Miercuri, într-un vot istoric, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru mustrarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei și a cerut Moscovei să înceteze luptele și să-și retragă forțele militare, acțiune care are ca scop izolarea diplomatică a Rusiei la nivelul organismului mondial. 

Se crede că mii de oameni au fost uciși sau răniți și peste un milion de refugiați au fugit din Ucraina din 24 februarie, când Putin a ordonat cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate că se spunea acum că centrala nucleară este în siguranță și că incendiul este stins, oficialii au rămas îngrijorați de circumstanțele precare, personalul ucrainean operând sub controlul Rusiei și în condiții de câmp de luptă.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Raphael Grossi, a descris situația ca fiind ”operațiuni normale, dar de fapt nu este nimic normal în acest sens”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole