Antena 3 CNN Externe Consilierul lui Zelenski neagă acuzațiile WSJ de sabotare a Nord Stream de către Ucraina: Doar Rusia avea resursele necesare

Consilierul lui Zelenski neagă acuzațiile WSJ de sabotare a Nord Stream de către Ucraina: Doar Rusia avea resursele necesare

de Andreea Ştefan    |   

Președinția ucraineană a reacționat joi la acuzația Wall Street Journal (WSJ) privind implicarea Ucrainei în sabotarea în 2022 a conductelor de gaze ruse Nord Stream care traversează Marea Baltică. Pentru Mykhailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, aceasta este o „prostie absolută”.

„Aceste acțiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina”, a declarat consilierul prezidențial pentru Agenția France-Presse. „Un astfel de act poate fi efectuat numai cu resurse tehnice și financiare semnificative... și cine avea toate acestea la momentul atacului? Doar Rusia”, a spus Podoliak într-un răspuns scris pentru Reuters.

Potrivit WSJ, sabotarea gazoductelor ruse Nord Stream la 26 septembrie 2022 în Marea Baltică a fost validată la cele mai înalte niveluri la Kiev, inclusiv inițial de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit ziarului american, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, bombardamentele din adâncurile Mării Baltice au fost efectuate sub supravegherea comandantului-șef de atunci al armatei ucrainene, Valery Zaluzhny, în ciuda unei răzgândiri a lui Volodimir Zelenski, care ceruse oprirea proiectului.

Vestea vine la o zi după dezvăluirile conform cărora ancheta judiciară din Germania privind sabotajul își îndreaptă atenția către Ucraina, fiind emis recent un mandat de arestare pe numele unui scafandru profesionist din această țară. Ideea sabotajului a apărut în mai 2022 la o întâlnire a ofițerilor ucraineni, a militarilor de rang înalt și a liderilor de afaceri, la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina, a scris ziarul american.

Potrivit WSJ, un total de șase persoane au fost direct implicate în operațiune, care a costat aproximativ 300 000 de dolari, toate finanțate din bani privați.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat inițial planul, potrivit unui ofițer implicat și a trei persoane care au avut cunoștință de el”, a declarat ziarul american. „Dar apoi, când CIA a aflat de el și a cerut să-l oprească, el a ordonat să fie oprit”, a continuat acesta.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile