Cel mai apropiat consilier al preşedintelui american Donald Trump a salutat joi strângerea rândurilor taberei conservatoare în jurul noului preşedinte al SUA, Donald Trump, declarând apariţia unui nou "naţionalism economic", potrivit France Presse.
"O nouă ordine politică este pe cale să se formeze", a declarat Stephen Bannon, consilierul din umbră al lui Trump, în cursul marii conferinţei anuale CPAC (Conservative Political Action Conference) în apropiere de Washington.
"Fie că sunteţi populist, libertarian sau naţionalist economic, noi regrupăm numeroase opinii diverse", a spus Bannon. "Dar sufletul convingerilor noastre este că noi suntem mai întâi o naţiune, nu o economie inserată în economia mondială cu frontiere deschise", a afirmat el.
"Suntem o cultură şi un mod de a fi, aceasta este ceea ce ne uneşte", a adăugat Bannon, care conducea site-ul pro-Trump Breitbart înainte de a se alătura echipei de campanie a republicanului în luna august a anului trecut.
Familia conservatoare, reunită până sâmbătă, a pus surdină diferendelor apărute cu Donald Trump după alegeri, satisfăcută de primii paşi ai acestuia la putere.
"2017 va fi un an istoric", a clamat fostul său rival ultraconservator, senatorul de Texas Ted Cruz, prezicând că noul Congres ar fi cel mai productiv în ultimele decenii.
În această adunare anuală a activiştilor conservatori, participanţii se acomodează astfel cu miliardarul în care multă vreme nu au avut încredere. Unii îşi amintesc că Donald Trump, ca om de afaceri, i-a susţinut altădată pe democraţi şi în special pe Hillary Clinton.
Primele decizii asupra avortului şi imigraţiei, constituirea guvernului său şi numirea unui judecător conservator la Curtea Supremă i-au convins pe republicani că noul preşedinte, chiar dacă nu este un "adevărat conservator", va duce ţara în direcţia bună.
De la renaşterea sa în anii 1960, mişcarea se sprijină pe trei piloni: tradiţionalismul în problemele societăţii, precum familia, avortul şi armele; liberalismul şi diminuarea rolului statului; politica viguroasă în domeniul apărării.
În timpul campaniei, Donald Trump a făcut o cotitură spre dreapta în cea mai mare parte a acestor probleme, dar el continuă să susţină un program al marilor lucrări publice şi discursul său izolaţionist şi protecţionist se opune tradiţiei republicane.
În urmă cu şase ani, magnatul imobiliar se exprima pentru prima oară în CPAC, creată în 1973, huiduit la acea vreme pentru provocările sale şi aplaudat pentru mesajul său împotriva elitelor, a Chinei şi a Mexicului.
El va reveni vineri, aureolat de succesul alegerilor din noiembrie, în cursul cărora republicanii şi-au păstrat controlul asupra Congresului.
Aripa populistă şi naţionalistă, încarnată mai întâi de rebelii din Tea Party, iar mai recent de susţinătorii lui Trump a căpătat treptat un ascendent în CPAC, dominată mult timp de creştini conservatori şi libertarieni.
În holul dedicat expoziţiilor, grupul "Europa naţiunilor şi libertăţilor" din Parlamentul European a achiziţionat pentru prima dată un stand, unde este proiectată o înregistrare video despre Marine Le Pen.
Nu este întotdeauna simplu pentru conducători să se distanţeze de mişcarea de extrema dreaptă zisă 'alt-right'. Joi, un lider al mişcării pentru supremaţia rasei albe, Richard Spencer, venit ca simplu participant, a adunat o mulţime în afara sălii.
"Aş fi preferat să nu fie acolo", a spus la câţiva metri Matt Schlapp, preşedintele Uniunii de conservatorilor americani (ACU), care a organizat mitingul, iar directorul ACU, Dan Schneider, a denunţat într-un discurs această "dreaptă alternativă", constituită din "fascişti de stânga", antisemiţi, rasişti şi sexişti.
În acest stadiu, recunoştinţa republicanilor pentru că au învins-o pe Hillary Clinton face să treacă pe planul al doilea orice rezervă asupra haosului primelor săptămâni şi întârzieri ale marilor reforme promise, în special abrogarea Obamcare şi Big Bang-ul fiscal.