"De cele mai multe ori, depistăm aceste conjunctivite la controalele în care părinții vin cu cei mici pentru diverse afecțiuni, care implică scărpinatul ochiilor, sensibilitate la lumină sau senzaţie de nisip în ochi.
Constatăm că în interiorul ochiului, acolo unde ţesutul ar trebui să fie neted, el arată ca o suprafaţa unor boabe de orez. Adică este foarte denivelat, iar toate acestea îl deranjează pe cel mic.
Aceste denivelări sunt atât la nivelul ploapei de sus, cât şi la nivelul ploapei de jos. Încercăm să facem într-un fel, astfel încât să alinăm un pic senzaţia de uscăciune şi de iritaţie pe care copilul o are.", a spus medicul oftalmolog Roxana Cozubaş, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.
Conjunctivita alergică apare şi de la parfum sau detergenţi
Aceste conjunctivite apar, de cele mai multe ori, din cauze ce ţin de mediu. Vorbim aici de praf, de aer condiţionat, soare puternic sau orice mediu care ne poate deranja.
Mai putem vorbi şi despre o substanţă chimică care poate să dăuneze copilului, precum detergenţi sau cosmetice. Am avut copii care au făcut, de exemplu, conjunctivite alergice de la parfumul părinţilor. Părinţii se dau cu un parfum, după care iau copilul în braţe.
Le spun părinţilor că nu este atât de important să detectăm neapărat factorul respectiv, pentru că adesea părinții fac foarte multe teste ca să afle ce anume a declanșat reacția alergică.
Există un panel extins care testează undeva până la 300 de factori alergenici. Chiar și așa, putem avea surpriza ca acest panel să iasă impecabil, să nu se detecteze nimic și copilul în continuare să facă alergii. Trebuie să înțelegem că acești factori sunt peste tot.
Nu putem să ținem copilul într-un glob de sticlă. De exemplu, este important ca atunci când faci curat în casă, cel mic să nu fie expus la praf sau vaporii substanţelor.
Conjunctivita alergică duce la uscăciunea ochilor
"De cele mai multe ori, părinții vin la noi pentru simptomele pe care le-am explicat la început. Sunt copii care spun că nu mai vor să stea nici în faţa ecranelor din cauza uscăciunii ochilor. În momentul respectiv, avem deja niște indicii că este vorba de conjunctivită alergică.
Dacă vorbim de diagnostic diferențial cu alte conjunctivite, acolo avem secrețiile, ochii sunt foarte roșii. Deja avem și alte lucruri care se leagă și știm că sunt alte cauze care au dus la conjunctivita respectivă.
Şerveţelele potrivite pentru spălarea ochilor în caz de conjunctivită alergică
"De exemplu, la copii, prescriem niște șervețele speciale pentru igiena ochilor, pe care părinții le pot ține la frigider. Desfac șervețelul dintr-un ambalaj și șterg copilul cu acel șervețel rece. Ajută foarte mult.
E clar că alergiile nu se tratează, dar măcar ameliorăm un pic simptomele. În afară de aceste șervețele, mai putem face ceva dacă deja alergia s-a instalat și simptomele sunt multe și urâte.
Putem apela la o substanţa destul de agresivă. Se numeşte cortizon, pe care noi, medicii, o dăm doar dacă lucrurile sunt de o aşa natură. Mai bine lăsăm un pic organismul să lupte de la sine.", a mai spus medicul.