Antena 3 CNN Actualitate Congresul Național de Îmbătrânire Activă propune înființarea unei Agenții Guvernamentale pentru problemele vârstnicilor

Congresul Național de Îmbătrânire Activă propune înființarea unei Agenții Guvernamentale pentru problemele vârstnicilor

de Roxana Mihăiescu    |   

Marți, 3 septembrie, a avut loc cea de-a doua ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă. Peste 450 de persoane au fost prezente la eveniment, dintre care 70% seniori. Anul acesta va fi inaugurat și un centru de zi pentru vârstnici.

Evenimentul a început la ora 09:00 și s-a desfășurat la GRAND HOTEL BUCHAREST.

În fața seniorilor au venit reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, medici, dar și decidenți politici.

„Ediția de anul acesta are același obiectiv: încă un pas pentru realizarea unui ecosistem național care susține, încurajează și informează  persoanele vârstnice”, a declarat Mihaela Bîrzilă, moderator și jurnalist Antena 3 CNN.

„Astăzi, asistăm la ceea ce unii numesc The silent Revolution, care înseamnă revoluția tăcută. Sigur, este o denumire metaforică, ilustrând procesul ireversibil al îmbătrânirii populației.

Înființarea unei agenții dedicate problematicii vârstnicului ar veni în sprijinul populației vârstnice, ca unică autoritate a administrației publice centrale care să implementeze și să susțină programe pentru îmbunătățirea calității vieții seniorilor noștri”, a declarat Alexandra Dobre, președinte Asociația pentru Îmbătrânire Activă.

Pe lângă oportunitățile vârstei, s-a discutat și despre adaptarea seniorilor la noile tehnologii, dar și despre importanța păstrării unui stil de viață activ.

Totodată, specialiștii au ajuns la concluzia că ar trebui să se înființeze o Agenție Guvernamentală pentru problemele vârstnicilor.

„Oamenii sunt dornici să se informeze, sunt dornici să știe cum pot avea o longevitate de calitate, căci despre asta e vorba. Toți îmbătrânim, important e să îmbătrânim frumos, să fim sănătoși, să nu avem nevoie de suportul celorlalți, să fim autonomi și independenți”, a mai adăugat Mihaela Bîrzilă, moderator și jurnalist Antena 3 CNN.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că este extrem de important ca persoanele vârstnice să fie informate despre cum să aibă un stil de viață sănătos. 

„Încurajăm la orice vârstă un comportament preventiv, fie că discutăm despre alimentație, fie că discutăm despre încurajarea activității fizice, fie că discutăm despre elemente care țin de confortul psihologic al persoanelor vârstnice”, a spus ministrul Sănătății. 

„Minunat e congresul nostru, al ăstora mai bătrâni. Eu chiar îmi bătrânesc activ, că nu stau, că n-ai de ce să stai și n-ai cum să stai. Când ai copii și nepoți, n-ai cum să stai”, a mărturisit unul dintre seniorii care au luat parte la eveniment.

Cei care au participat la eveniment au putut admira și expoziția de fotografie „senior de colecție”.

Congresul s-a încheiat cu o gală de premiere a modelelor de bune practici în promovarea conceptului de îmbătrânire activă din România.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile