Legea a fost votată de 65 de senatori, dintre care 15 republicani. Alți 33 de senatori s-au opus demersului.
Legislativul SUA reacționează astfel la ampla dezbatere națională asupra controlului armelor de foc, care s-a intensificat după crimele în masă comise luna trecută într-un supermarket din Buffalo, New York, și într-o școală primară din Uvalde, Texas, bilanțul acestor atacuri ridicându-se la 31 de morți.
Proiectul urmează să fie adoptat și în Camera Reprezentanților, pentru ca președintele Biden să îl poată semna.
Acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva zile.
Deși semnificative, noile prevederi reprezintă mult prea puțin față de ce au cerut mulți politicieni democrați și activiști pentru controlul armelor.
Ce implică noile modificări
Proiectul cu susținere bipartizană prevede verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta sub 21 de ani.
O sumă de 15 miliarde de dolari va fi alocată pentru finanțarea federală a programelor de sănătate mintală și modernizarea securității în școli.
De asemenea, se solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi menite să permită retragerea armele de foc din posesia persoanelor considerate o amenințare.
În plus, se interzice vânzarea de arme de foc către cei condamnați pentru abuzuri asupra partenerilor necăsătoriți.
Este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au atras sprijinul necesar în Congres, atât din partea democraților, cât și a republicanilor.
Din punct de vedere istoric, eforturile de consolidare a legislației americane privind armele de foc au fost blocate de Partidul Republican.
Joe Biden: "Măsuri bune, dar insuficiente"
Președintele Biden a declarat, la începutul acestei luni, că propunerile sunt "pași în direcția bună", dar încă nu sunt suficiente.
El a cerut reforme mai radicale, inclusiv interzicerea vânzării către civili a armelor similare puștilor militare de asalt, sau creșterea vârstei la care aceste arme pot fi cumpărate.
În masacrul de la Uvalde, în care au fost uciși 19 copii și 2 adulți, atacatorul a cumpărat două puști similare armelor de asalt militare la câteva zile după ce a împlinit 18 ani.
Statele Unite au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc dintre țările bogate ale lumii.
Aproape 21.000 de oameni uciși cu arme de foc în SUA, în 2022
Peste 20.900 de persoane au murit în acest an în SUA în urma utilizării armelor de foc, bilanț care include și sinuciderile, potrivit ONG-ului Gun Violence Archive.
Ultima legislație federală semnificativă privind controlul armelor de foc a fost adoptată în 1994.
Aceasta interzicea fabricarea pentru uz civil a puștilor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate.
Interdicția a expirat un deceniu mai târziu.
Votul de joi a avut loc la câteva ore după ce Curtea Supremă a anulat o lege valabilă în statul New York, ale cărei prevederi introduceau restricții asupra portului de armă.