Antena 3 CNN International News Congresul SUA nu mai poate aproba ajutorul militar pentru Ucraina. Republicanul care a salvat guvernul lui Joe Biden a fost "executat" de tabăra lui Donald Trump

Congresul SUA nu mai poate aproba ajutorul militar pentru Ucraina. Republicanul care a salvat guvernul lui Joe Biden a fost "executat" de tabăra lui Donald Trump

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 15:25 04 Oct 2023 Modificat la 15:25 04 Oct 2023

McCarthy și-a pierdut funcția după ce a dat, în weekend, undă verde unui compromis între republicani și democrați, în urma căruia guvernul federal poate funcționa în continuare, o perioadă limitată de 45 de zile

Însă adoptarea compromisului s-a făcut sacrificând un ajutor financiar militar de șase miliarde de dolari pentru Kiev.

Mai rău decât atât, în absența unui conducător, Camera Reprezentanților nu poate să adopte legi, și ar putea trece săptămâni până când va fi ales un alt lider, în condițiile în care McCarthy a exclus să candideze din nou.

Situația actuală face incertă orice prognoză în legătură cu solicitarea către Congres a Administrației Biden, de a aloca Ucrainei 24 de miliarde de dolari.

Cererea a fost înaintată încă de astă vară.

Joe Biden i-a cerut lui Kevin McCharty să sprijine, în continuare, Ucraina, dar liderul Camerei Reprezentanților a fost demis

La finele săptămânii trecute, președintele Biden a declarat că se așteaptă ca McCarthy "să își respecte angajamentul de a asigura adoptarea sprijinului necesar pentru Ucraina, în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii și brutalității" armatei ruse. 

Însă McCarthy nu mai este în prezent în funcție.

Deși nu este clar, momentan, cine i-ar putea succeda, mai mulți potențiali candidați sunt sceptici în privința continuării sprijinului pentru Ucraina la nivelul actual. 

McCarthy însuși a avertizat: "membrii noștri au numeroase întrebări, în special în ceea ce privește responsabilitatea și ce vrem să vedem (că se întâmplă) cu banii care sunt trimiși (Ucrainei)".

Pentagon: "Banii pentru Ucraina se termină în cel mult două luni"

Mulți analiști estimează că, în prezent, Ucraina "toacă" pentru echipamente, muniții și întreținere aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe lună, poate chiar o sumă mai mare.

O mare parte din banii pentru aceste cheltuieli de război provine de la Washington.  

Săptămâna trecută, directorul financiar al Pentagonului, Michael McCord, i-a avertizat pe liderii Congresului că banii pentru Ucraina sunt pe terminate.

Într-o scrisoare publicată ulterior de democrații din Camera Reprezentanților, McCord a arătat că Pentagonul mai dispune de aproximativ 5,4 miliarde de dolari pentru ceea ce este cunoscut drept "Presidential Drawdown Authority" sau PDA.

Acest mecanism permite trimiterea rapidă de arme din stocurile existente, fără aprobarea Congresului SUA, către țări și organizații internaționale, dacă președintele Statelor Unite stabilește că o situație de urgență neprevăzută necesită acest demers.

Cele 5,4 miliarde înseamnă, în esență, banii pentru aproximativ două luni de război, de partea Ucrainei.

Analist american: "Cu configurația de acum, din Congres, Ucraina va avea probleme mari!"

Oficialul Pentagonului a avertizat, de asemenea, că din cele aproximativ 26 de miliarde de dolari pe care Congresul le-a autorizat deja pentru a înlocui armele și echipamentele trimise în Ucraina, au mai rămas doar 1,6 miliarde de dolari. 

"Fără o finanțare suplimentară în prezent, va trebui să amânăm sau să reducem asistența pentru cerințele urgente ale Ucrainei, inclusiv pentru apărare antiaeriană și muniție, care sunt critice acum, când Rusia se pregătește să desfășoare o ofensivă de iarnă și își continuă bombardamentele asupra orașelor ucrainene", a precizat Michael McCord. 

Max Bergmann, director pentru Europa și Rusia în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat că "haosul din Camera Reprezentanților lasă Ucraina într-o incertitudine periculoasă".

"Să fim clari, în cazul în care Congresul american nu va adopta o lege de finanțare, Ucraina va avea probleme mari. O mulțime de ucraineni vor muri, iar capacitatea lor de a lupta în continuare va fi grav compromisă", a estimat Bergmann.

Pentru planificatorii militari ucraineni, incertitudinea reprezintă o provocare imensă, în perspectiva iernii și a nevoilor de desfășurare a apărării antiaeriene.

Analist american: "Statele europene nu pot umple golul lăsat de SUA"

Bergmann și alți analiști citați de CNN au subliniat, de asemenea, că, dacă finanțarea americană se diminuează sau este amânată, țările europene nu vor fi capabile să preia ștafeta.

Stocurile acestor țări sunt deja foarte scăzute, după cum au avertizat, marți, oficialii NATO. 

Finanțarea efortului de război al Ucrainei de către Statele Unite a ajuns până în prezent la 113 miliarde de dolari sub formă de ajutor de securitate, economic și umanitar, de la începutul invaziei ruse, notează CNN. 

Guvernul de la Kiev a încercat să dea impresia că rămâne calm în fața acestor evoluții defavorabile.

Comentând asupra faptului că un sprijin militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina nu a fost inclus în compromisul de la finele săptămânii trecute, dintre democrați și republicani, ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat:

"Întrebarea este dacă ceea ce s-a întâmplat în Congresul SUA este un incident sau este un fenomen sistematic. Cred că a fost un incident."

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole